Exaile cicho odtwarza. Co robi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
xbmxnnqevna
Beginner

Exaile cicho odtwarza. Co robić?

Post autor: xbmxnnqevna »

Zainstalowałem z repo Exaile. Do tej pory korzystałem z MOC jak i dalej korzystam bo to najlepszy konsolowy odtwarzacz. Exaile mnie zaskoczył, pomimo nastawienia w nim maksymalnej głośności utwory są grane zdecydowanie ciszej niż w MOC. Wie ktoś na czym problem polega?

// Po co ustawiłeś wygaśnięcie posta? Zmienia. Kaka'
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

a w

Kod: Zaznacz cały

alsamixer
wszystko odpowiednio podgłośnione? suwaki wave, master i pcm?
czasem, odtwarzacz ustawia sam jakiś parametr.
xbmxnnqevna
Beginner

Tak się składa że wszystko ok. A jednak różnica w głośności utworów pomiędzy MOC a Exaile jest znaczna. Sądzę że to jakiś błąd w Exaile, tylko że w wersji dla Ubuntu występuje to samo. nieciekawy problem :-/
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

nie wiem jak bardzo ona jest u ciebie znaczna, ale ja u siebie też mam różnicę. MOC i mpd (sonata) jest nieco głośniej niż w Audacious. suwak głośności (pcm) w sonacie, moc i audacious zmienia we wszystkich razem głośność, ale w audacious ma zawsze nieco ciszej. faktycznie. jakoś przyzwyczaiłem się do tego, bo z reguły dłuższy czas używam jednego odtarzacza.
xbmxnnqevna
Beginner

No nic, przyzwyczaję się, może i nawet bym sobie tym głowy nie zawracał, lecz pamiętam kiedyś mając Ubuntu Dapper Drake używałem naprzemiennie Exaile z MOC i nie musiałem, manipulować potencjometrem wzmacniacza jak teraz :-)

Pozdrawiam.
t3ch

Post autor: t3ch »

Problem rozwiązany w wersji 0.2.12b :) uff w końcu głosniej.
Adek

Post autor: Adek »

By exaile był głośniejszy, musisz zrezygnować z EQ. Zrobiłem tak i słyszę sporą poprawę.
ODPOWIEDZ