Linuksowy Partition Magic

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
niczy

Post autor: niczy »

My tu gadu gadu a pytanie nie było związane ze sposobami transferowania danych po LAN, czy nagrywania na płytki, więc je ponowie gdyż też mam z tym problem.
Czy istnieje jakieś skuteczne narzędzie do zmiany systemu plików (np. z NTFS na ext3) bez utraty danych??

Przepraszam za ikonki w prawym dolnym rogu :( jestem w pracy...
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

niczy pisze:Czy istnieje jakieś skuteczne narzędzie do zmiany systemu plików (np. z NTFS na ext3) bez utraty danych??
Zmiana systemu plików zawsze wiąże się z koniecznością formatowania a to oznacza utratę danych. Jeśli chcesz je zachować to musisz je gdzieś zarchiwizować. Gdy niema możliwości ich zgrania np. na płytę DVD to, jeśli masz odpowiednio duży dysk twardy, możesz wydzielić oddzielną partycję na przechowywanie tego typu danych. To jest zresztą bardzo dobra praktyka by nie trzymać swoich dokumentów na tej samej partycji, na której jest system.

Co do narzędzi to polecam, wspomniany już w tym wątku, świetny program Gparted. Jest on dostępny w wielu dystrybucjach typu live-cd.
Awatar użytkownika
kodzik
Beginner

Post autor: kodzik »

gparted, qtparted
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

Akkon pisze:
niczy pisze:Czy istnieje jakieś skuteczne narzędzie do zmiany systemu plików (np. z NTFS na ext3) bez utraty danych??
Zmiana systemu plików zawsze wiąże się z koniecznością formatowania a to oznacza utratę danych. Jeśli chcesz je zachować to musisz je gdzieś zarchiwizować. Gdy niema możliwości ich zgrania np. na płytę DVD to, jeśli masz odpowiednio duży dysk twardy, możesz wydzielić oddzielną partycję na przechowywanie tego typu danych. To jest zresztą bardzo dobra praktyka by nie trzymać swoich dokumentów na tej samej partycji, na której jest system.

Co do narzędzi to polecam, wspomniany już w tym wątku, świetny program Gparted. Jest on dostępny w wielu dystrybucjach typu live-cd.
Partition magikiem zmieniałem bez żadnego problemu ntfs na fat32 i z powrotem, pod działającym windowsem.
niczy

Post autor: niczy »

-_-' no to czeka mnie nagrywanie 160 gb na dvd :/
ps. sorry za te 2 paskudne znaczki w prawym dolnym rogu poprzedniej odpowiedzi... juz jestem w domu ;)
yantar
Member

Post autor: yantar »

Nie jestem pewien ale chyba nie ma nawet na Partiton Magic mozliwosci przekonwertowania NTFS do ext3. Mozna sie bawic w Fat na NTFS, ext2 na ext3 ale to wszystko. (Osobiscie to bym sie bal przerabiac cos tak bezposrednio z NTFS :) )
Od biedy zawsze mozna te 160Gb jeszcze popakowac, zeby oszczedzic na plytkach=]
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

ntfs na fat32 - bez ryzyka
fat/fat32 na ntfs - utrata danych
ntfs na extX - utrata danych.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Ventrue pisze:ntfs na fat32 - bez ryzyka
fat/fat32 na ntfs - utrata danych
A nie przypadkiem na odwrot? :)
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

yantar, konwertowałem domyślnym windowsowym programem, zaręczam. Fat/FAT32 -> NTFS, 0 strat :)
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Ventrue, no to yantar ma rację, pomyliłeś się w swoim poprzednim poscie :)
ODPOWIEDZ