soft dla amd64
soft dla amd64
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Debiania mam w sumie od dzisiejszego południa, więc chciałbym się czegoś dowiedzieć na jego temat. Przeczytałem już kilkadziesiąt postów z tego forum oraz z innych stron, ale tak naprawdę nic konkretnego się jeszcze nie dowiedziałem.
Jak w temacie - chodzi mi o specyficzne aplikacje pod 64bity, aplikacje rodziaju flash, java,skype i kilka innych, które standardowo nie są dostępne na tę platformę. Jako, że większość postów, które czytałem odnoście wspomnianego już flasha są z okolic lutego tudzież pierwszego kwartału tego roku. Chciałbym zapytać czy coś się od tego czasu zmieniło i o ile jest lepiej (jeśli jest). Wiadomo, że przykładowego flashplayera nie ma na arch64, ale w innych drystrybucjach są myki, które pozwalają nam zainstalować pakę z innej arch. Chociażby linux-compat z gentoo, czy nspluginwrapper spod fedory. Pewnie w debianie też istnieją takie gadżety, jednakże coś nie mogę się dokopać niczego sensownego. Więc chciałbym zapytać was, jako doświadczonych użytkowników tej dystrybucji, jak tu wygląda sprawa.
Z góry dzięki za zainteresowanie wątkiem.
Pozdrawiam
Jak w temacie - chodzi mi o specyficzne aplikacje pod 64bity, aplikacje rodziaju flash, java,skype i kilka innych, które standardowo nie są dostępne na tę platformę. Jako, że większość postów, które czytałem odnoście wspomnianego już flasha są z okolic lutego tudzież pierwszego kwartału tego roku. Chciałbym zapytać czy coś się od tego czasu zmieniło i o ile jest lepiej (jeśli jest). Wiadomo, że przykładowego flashplayera nie ma na arch64, ale w innych drystrybucjach są myki, które pozwalają nam zainstalować pakę z innej arch. Chociażby linux-compat z gentoo, czy nspluginwrapper spod fedory. Pewnie w debianie też istnieją takie gadżety, jednakże coś nie mogę się dokopać niczego sensownego. Więc chciałbym zapytać was, jako doświadczonych użytkowników tej dystrybucji, jak tu wygląda sprawa.
Z góry dzięki za zainteresowanie wątkiem.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedzi, zaraz przetrzasne forum, pytanie tylko czy na debianie etch tez bedzie dzialalo bez problemow takie rozwiazanie? Bo widze, ze masz sida. A ja na poczatek bym wolal cos stabilnego, zeby sie zaznajomic z dystrybucja.
Co do tego flasha z iceweasela to chodzi o libflash-mozilla?
Niestety ma jakies zonki i wywala co chwile przegladare.
Co do tego flasha z iceweasela to chodzi o libflash-mozilla?
Petherson, jesli zależy ci na stabilności uaktualnij do wersji testing (lenny) - sam używałem dość długo testing i wiem że jest bardzo stabilna a jednocześnie ciągle rozwijana w przeciwieństwie do stable które stoi w miejscu. odnośnie iceweasel to nie pomogę ci niestety ponieważ sam używam opery - ale pakiet o który ci chodzi nazywa sie o ile pamiętam flashplugin-nonfree. jeśli apt-get go nie znajdzie to poczytaj na forum o dodawaniu nowych wpisów w /etc/apt/sources.list
Flash + composite enable w xorgu daje buga:Petherson pisze:Co do tego flasha z iceweasela to chodzi o libflash-mozilla?
Dodaj do .bash_profile / .bashrc takie cóś:
Kod: Zaznacz cały
export XLIB_SKIP_ARGB_VISUALS=1
Taa jasne o tym akurat wiem. Tylko szkoda ze nie ma wtyczki do FF/Iceweasel zeby uruchamiac jave na stronach internetowych.giaur, mylisz sie kolego - java jest w repozytoriach dla amd64 - do wyboru v5 lub v6. Pakiet nazywa sie sun-java6-jre, sekcja non-free.
Problem w tym, ze FF nie potrafi wywolac javy bezposrednio - potrzebna jest dodatkowa wtyczka. A sun oferuje wtyczke tylko dla architektury 32 bitowej.
Konqueror wywoluje jave bezposrednio - ale i tak java z paczki mi nie dzialala i musialem sciagnac jave dla amd64 z java.com i podac w konfiguracji
Jako młody stażem użytkownik Debiana, miałem niedawno podobne problemy z wyborem wersji dystrybucji. Po przeanalizowaniu wielu wypowiedzi, for, literatury zainstalowałem najpierw Debiana 64-bitowego, do którego na farach bardzo zachęcają, ale wkrótce doszedłem do wniosku, że dla mnie będzie bardziej korzystnie zainstalować wersję 32-bitową Lenny. I z takiej teraz korzystam, a środowisko wybrałem Gnome.
Jako przeglądarkę używam Operę do której są dostępne wtyczki takie jak Java, flash wszelkie strony otwierają.
Sterowniki nVidi instalują się bezproblemowo.
¦rodowisko X można łatwo skonfigurować.
Dostęp jest do prawie całego oprogramowania i nie ma (prawie) z nim kłopotu.
Można odtwarzać wszelkie multimedia.
Męczę właściwie tylko kartę TV gdzie jest tylko problem z nagrywaniem.
EDIT: :-) Problem z kartą dzięki pomocy uzyskanej na forum rozwiązany - xdtv doskonale odtwarza i nagrywa programy telewizyjne :-)
Używam również innego distra 64-bitowego i tam zdarzały mi się różne niespodzianki np.-wyłożenie systemu po aktualizacji. Dlatego między innymi Debiana wolę w tej wersji, tak abym mógł go poznać, bo powoli instaluję i testuję nowe aplikacje, aby dobrze poznać system.
Znakomita dokumentacja i pomoc na forach.
...to taki mój kamyczek do ogródka
Pozdrowienia
Jako przeglądarkę używam Operę do której są dostępne wtyczki takie jak Java, flash wszelkie strony otwierają.
Sterowniki nVidi instalują się bezproblemowo.
¦rodowisko X można łatwo skonfigurować.
Dostęp jest do prawie całego oprogramowania i nie ma (prawie) z nim kłopotu.
Można odtwarzać wszelkie multimedia.
Męczę właściwie tylko kartę TV gdzie jest tylko problem z nagrywaniem.
EDIT: :-) Problem z kartą dzięki pomocy uzyskanej na forum rozwiązany - xdtv doskonale odtwarza i nagrywa programy telewizyjne :-)
Używam również innego distra 64-bitowego i tam zdarzały mi się różne niespodzianki np.-wyłożenie systemu po aktualizacji. Dlatego między innymi Debiana wolę w tej wersji, tak abym mógł go poznać, bo powoli instaluję i testuję nowe aplikacje, aby dobrze poznać system.
Znakomita dokumentacja i pomoc na forach.
...to taki mój kamyczek do ogródka
Pozdrowienia
Ja bym az tak nie przesadzal z ta problamatycznoscia wersji 64 bitowej. Oprocz javy w zasadzie nie mialem problemu z zadna aplikacja. Sterowniki do karty graficznej - bezproblemowo, alsa na karcie CMedia dziala idealnie, mam nawet odtwarzanie dzwiekow z kilku programow na raz (co nie bylo mozliwe w OSS)
Ale jednak uzywam wersji Etch, z Lenny byly same problemy - nawet KDE nie udalo mi sie uruchomic. Nie udalo mi sie tez uruchomic Thunderbirda 2.0, ktory jest 32 bitowy (a w repo nie ma, zreszta nie ma i dla 32 bitów).
Ale jednak mysle, ze w sumie lepiej wybrac wersje 64 bitowa.
Ale jednak uzywam wersji Etch, z Lenny byly same problemy - nawet KDE nie udalo mi sie uruchomic. Nie udalo mi sie tez uruchomic Thunderbirda 2.0, ktory jest 32 bitowy (a w repo nie ma, zreszta nie ma i dla 32 bitów).
Ale jednak mysle, ze w sumie lepiej wybrac wersje 64 bitowa.