soft dla amd64

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Petherson

soft dla amd64

Post autor: Petherson »

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Debiania mam w sumie od dzisiejszego południa, więc chciałbym się czegoś dowiedzieć na jego temat. Przeczytałem już kilkadziesiąt postów z tego forum oraz z innych stron, ale tak naprawdę nic konkretnego się jeszcze nie dowiedziałem.

Jak w temacie - chodzi mi o specyficzne aplikacje pod 64bity, aplikacje rodziaju flash, java,skype i kilka innych, które standardowo nie są dostępne na tę platformę. Jako, że większość postów, które czytałem odnoście wspomnianego już flasha są z okolic lutego tudzież pierwszego kwartału tego roku. Chciałbym zapytać czy coś się od tego czasu zmieniło i o ile jest lepiej (jeśli jest). Wiadomo, że przykładowego flashplayera nie ma na arch64, ale w innych drystrybucjach są myki, które pozwalają nam zainstalować pakę z innej arch. Chociażby linux-compat z gentoo, czy nspluginwrapper spod fedory. Pewnie w debianie też istnieją takie gadżety, jednakże coś nie mogę się dokopać niczego sensownego. Więc chciałbym zapytać was, jako doświadczonych użytkowników tej dystrybucji, jak tu wygląda sprawa.

Z góry dzięki za zainteresowanie wątkiem.
Pozdrawiam
giaur
Member

Post autor: giaur »

Co do flasha - zainstalowal mi sie domyslnie w Iceweasel, w Konqueror nie mam. Co do javy, to bedziesz miec duzy problem bo wyglada na to ze javy po prostu nie ma pod amd64
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

giaur, mylisz sie kolego - java jest w repozytoriach dla amd64 - do wyboru v5 lub v6. Pakiet nazywa sie sun-java6-jre, sekcja non-free.
Petherson, temat instalacji programów 32bit na amd64 był poruszany na forum kilka razy - poszukaj. u mnie działa bezproblemowo skype i kilka innych programów 32bit
Petherson

Dzięki za odpowiedzi, zaraz przetrzasne forum, pytanie tylko czy na debianie etch tez bedzie dzialalo bez problemow takie rozwiazanie? Bo widze, ze masz sida. A ja na poczatek bym wolal cos stabilnego, zeby sie zaznajomic z dystrybucja.

Co do tego flasha z iceweasela to chodzi o libflash-mozilla?
Niestety ma jakies zonki i wywala co chwile przegladare.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Petherson, jesli zależy ci na stabilności uaktualnij do wersji testing (lenny) - sam używałem dość długo testing i wiem że jest bardzo stabilna a jednocześnie ciągle rozwijana w przeciwieństwie do stable które stoi w miejscu. odnośnie iceweasel to nie pomogę ci niestety ponieważ sam używam opery - ale pakiet o który ci chodzi nazywa sie o ile pamiętam flashplugin-nonfree. jeśli apt-get go nie znajdzie to poczytaj na forum o dodawaniu nowych wpisów w /etc/apt/sources.list
Lorenzo
Beginner

Post autor: Lorenzo »

Petherson pisze:Co do tego flasha z iceweasela to chodzi o libflash-mozilla?
Niestety ma jakies zonki i wywala co chwile przegladare.
Flash + composite enable w xorgu daje buga:
Dodaj do .bash_profile / .bashrc takie cóś:

Kod: Zaznacz cały

export XLIB_SKIP_ARGB_VISUALS=1
Petherson

Dzięki za pomoc panowie, powoli zaczynam ogarniać jak to tu wygląda.
Pozdrawiam.
giaur
Member

giaur, mylisz sie kolego - java jest w repozytoriach dla amd64 - do wyboru v5 lub v6. Pakiet nazywa sie sun-java6-jre, sekcja non-free.
Taa jasne o tym akurat wiem. Tylko szkoda ze nie ma wtyczki do FF/Iceweasel zeby uruchamiac jave na stronach internetowych.

Problem w tym, ze FF nie potrafi wywolac javy bezposrednio - potrzebna jest dodatkowa wtyczka. A sun oferuje wtyczke tylko dla architektury 32 bitowej.

Konqueror wywoluje jave bezposrednio - ale i tak java z paczki mi nie dzialala i musialem sciagnac jave dla amd64 z java.com i podac w konfiguracji
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

Jako młody stażem użytkownik Debiana, miałem niedawno podobne problemy z wyborem wersji dystrybucji. Po przeanalizowaniu wielu wypowiedzi, for, literatury zainstalowałem najpierw Debiana 64-bitowego, do którego na farach bardzo zachęcają, ale wkrótce doszedłem do wniosku, że dla mnie będzie bardziej korzystnie zainstalować wersję 32-bitową Lenny. I z takiej teraz korzystam, a środowisko wybrałem Gnome.
Jako przeglądarkę używam Operę do której są dostępne wtyczki takie jak Java, flash wszelkie strony otwierają.
Sterowniki nVidi instalują się bezproblemowo.
¦rodowisko X można łatwo skonfigurować.
Dostęp jest do prawie całego oprogramowania i nie ma (prawie) z nim kłopotu.
Można odtwarzać wszelkie multimedia.
Męczę właściwie tylko kartę TV gdzie jest tylko problem z nagrywaniem.
EDIT: :-) Problem z kartą dzięki pomocy uzyskanej na forum rozwiązany - xdtv doskonale odtwarza i nagrywa programy telewizyjne :-)
Używam również innego distra 64-bitowego i tam zdarzały mi się różne niespodzianki np.-wyłożenie systemu po aktualizacji. Dlatego między innymi Debiana wolę w tej wersji, tak abym mógł go poznać, bo powoli instaluję i testuję nowe aplikacje, aby dobrze poznać system.
Znakomita dokumentacja i pomoc na forach.
...to taki mój kamyczek do ogródka

Pozdrowienia
giaur
Member

Ja bym az tak nie przesadzal z ta problamatycznoscia wersji 64 bitowej. Oprocz javy w zasadzie nie mialem problemu z zadna aplikacja. Sterowniki do karty graficznej - bezproblemowo, alsa na karcie CMedia dziala idealnie, mam nawet odtwarzanie dzwiekow z kilku programow na raz (co nie bylo mozliwe w OSS)

Ale jednak uzywam wersji Etch, z Lenny byly same problemy - nawet KDE nie udalo mi sie uruchomic. Nie udalo mi sie tez uruchomic Thunderbirda 2.0, ktory jest 32 bitowy (a w repo nie ma, zreszta nie ma i dla 32 bitów).

Ale jednak mysle, ze w sumie lepiej wybrac wersje 64 bitowa.
ODPOWIEDZ