hehe

Znajomość z Linuksem zacząłem dość dawno, ale często przechodziłem na Windowsa, poza tym nie czytałem na jego temat żadnych książek, poradników itp - chyba, że coś się popsuło, albo czegoś nie wiedziałem

Dlatego mogę przekompilować kernel, zainstalować Gentoo (używałem jakiś czas), a czasami nie będę wiedział o co chodzi w jakiś podstawowych sprawach, bo ich nie przerabiałem
Sprawa wygląda następująco:
Zauważyłem, że im głośniej jest PCM w alsamixergui, tym bardziej charczy. Nie da się go wyłączyć bo dźwięk znika, niestety - on reguluje głośność

Jak jest w położeniu 3/4 - jest w miarę ok

Chyba zostaje mi tak słuchać muzyki
Jeśłi ktoś ma jakiś pomysł, albo z doświadczenia wie coś, co może mi pomóc, niech napiszę, jeśli nie to ...
Dziękuję za pomoc. Uparłem się, żeby używać Linuksa jako system do codziennej pracy, dlatego dźwięk jest dla mnie dość ważny
Na bank nie raz tu wrócę, bo widzę że pomoc przychodzi tu szybciej niż gdziekolwiek indziej w internecie.
Pozdrawiam::MarekMaj
EDIT
"Dziwie sie bo urzywam debiana juz jakies 4 lata i tylko raz zdarzylo mi sie kompilowac kernela"
hehe, mam manię minimalizacji - wywalam wszystko, co nie potrzebne - dlatego nie używam KDE, tylko FluxBox