Ustwainie domyslego WM'a bez uzywania menadzera logowania

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
porucznik

Ustwainie domyslego WM'a bez uzywania menadzera logowania

Post autor: porucznik »

Hej

Tak na poczatek zeby nie bylo, przeczytalem faq o xorgu, poszperalem na forum ale nie moge doszukac sie jak ustawic domyslny WM... mam zainstalowane w tej chwili dwa niszowe zestawy okienek, chcialbym jeszcze dodoac jakis inny, ale nie wiem jak usawic domyslny... Menadzera logowanie nie chce i nie chce robic tego w ten sposob, jakos nie podoba mi sie takie rozwiazanie, ale skoro kazdy kolejny instalowany WM, ustawia sie jako default, to musi dac sie gdzies zmienic z poziomu pliku, czy moze jakims poleceniem z konsoli... wiec moze ktos znajacy sie pomoze wyjsnic temat ?
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

Witam.
Dodaj WM do ~/.xinitrc ... jeśli nie masz takiego pliku to go utwórz. Mój plik ~/.xinitrc wygląda dla przykładu tak:

Kod: Zaznacz cały

numlockx&
conky&
fbpager&
exec /usr/bin/fluxbox
Jako ostatni jest menedżer okien fluxbox, wcześniej programy, które mają mi się odpalać na starcie. Akurat dla fluxboxa polecenie

exec /usr/bin/fluxbox
można zastąpić komendą

exec startfluxbox
Ale to w przypadku fluxa. Nie wiem jak z innymi WM'ami.
Partition

Post autor: Partition »

Możesz również zrobić to w pliku:

/etc/X11/xinit/xinitrc
Wtedy zmiany będą dotyczyć wszystkich userów, prócz tych, którzy mają pliki .xinitrc w swoich katalogach.
Zdaje się, że możesz wydać również komendę:

startx startfluxbox
Jeżeli będziesz chciał odpalić Fluxboksa.
Pzdr.
db
Beginner

Post autor: db »

update-alternatives oraz x-window-manager.
ODPOWIEDZ