Azureus i DHT za firewallem

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
wenabdg
Beginner

Azureus i DHT za firewallem

Post autor: wenabdg »

Właśnie zainstalowałem Azureusa. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie komumikat o tym ,iż DHT jest za firewallem

Musze odblokować port 6882

jak to zrobić ?

[ Dodano: 2006-11-19, 13:44 ]
Dobra znalazlem rozwiazanie ,moze malo profesionalne ale zawsze. Wiedzialem ze trzeba uzyc iptables jednak nie znam skladni polecenia ani nie mialem pewnosci czy bym zrobil to dobrze, wiec szukalem i znalazlen nakladke na ten program o nazwie:

Kod: Zaznacz cały

firestarter
i elegancko dodalem regolke aby polczenia wychodzace i przychodzace z danego portu byly dozwolone i azureus ladnie smiga :D

jednak dla pewnosci czy wszystko z portami mam wporzatku wykonalem skanowanie portow

nmap -v localhost
bez dodatkowych opcji tylko otwarte porty

i wyszlo mi ze tylko jeden port jest otwarty

[Not shown: 1679 closed ports
PORT    STATE SERVICE
111/tcp open  rpcbind

(apropos czy ktos wie co to za usluga mam ja wlaczona od zawsze tj od instalacji debiana i nie wiem jak ja wylaczyc i czy nie jest to cos potrzebnego)

wracajac zdziwila mnie tak mala liczba portow wiec wykonalem skanowanie jeszcze raz

nmap -v -p 0-65535 localhost
i wywalilo mi wiecej portow

111/tcp   open  rpcbind
6880/tcp  open  unknown
6882/tcp  open  unknown
32768/tcp open  unknown
45100/tcp open  unknown
wiec czytalem jakby tu je zamknac ale znalazlem ze za pomoca firestartera zamknac portow nie mozna, tzn ze firewall blokuje wszystko procz regol ktore ustalamy to dotyczy w moim przypadku portu 6882 jednak innych regol nie mam i nie moge ustawic by dane porty byly wylaczone bo np nie mam regoly do portu 45100

jak ktos wie jak zamknac port przy pomocy firestartera lub iptables to prosze o pomoc

Pozdrawiam
gson

Post autor: gson »

Inne nie eleganckie rozwiązanie:
iptables -A INPUT -p tcp --dport 6882 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 6882 -j ACCEPT

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ