Dostep do internetu uzyskuje dzieki karcie WiFi, ale jest pewien problem:
-siec dziala gdy nie ma na niej ustawionych zadnych zabezpieczen
-przy probie ustawienia hasla WEP (na kompie i na routerze) nie zostaje mi przydzielony adres IP.
ktos zna rozwiazanie tego problemu?
sam staralem sie znalezc rozwiazanie jednak po kilku probach i tak powrocilem do opcji "bez zabezpieczenia"
podaj więcej konkretów - jakim programem próbujesz się połączyć, jaki dostajesz komunikat itp.
sam nie mam problemów z podłączeniem z uwierzytelnieniem WEP, ale wciąż kombinuję jak skonfigurować uwierzytelnienie WPA na Debianie, bo co bym nie zrobił to nie działa (łącze się poprzez iwconfig
keffir pisze:Mnie uwierzytelnienie WPA na Debianie działa na steroniku bcm43xx
a możesz podać mi te magiczne linijki kodu którymi odpalasz Wi-Fi z uwierzytelnianiem WPA, bo ja mimo wielu kombinacji i konsultacji z man'em nie doszedłem do tego jak to zrobić.
velmafia pisze:a możesz podać mi te magiczne linijki kodu którymi odpalasz Wi-Fi z uwierzytelnianiem WPA, bo ja mimo wielu kombinacji i konsultacji z man'em nie doszedłem do tego jak to zrobić.
Ja Ci moge podac swoje... jakos miesiac sie z tym meczylem, ale w koncu poszlo... Przede wszystkim rozchodzi sie o wpa_supplicant...
1. Plik /etc/network/inerfaces
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
ap_scan=2
fast_reauth=1
# home network]
Taka konfiguracja pozwala korzystac z sieci zabezpiezonej poprzez WPA z ukrywaniem ssid...
powodzonka
działa mi metoda jarmana, przy twojej metodzie nie mogło uzyskać danych z DHCP.
ale dzięki za chęć pomocy.
PS.
wcześniej nie odpisałem bo nie miałem czasu na zabawę z wi-fi
btw.
nie próbujcie konfigurować sieci jeśli macie zainstalowany ten śmieszny network-manager bo u mnie on powodował dziwne problemy (część mojej konfiguracji była ignorowana, a część nie, i ogólnie powstawał burdel...)