Testowałem na jądrach od 2.6.17 do 2.6.22, skoro do tej pory tego nie naprawili to nie wiem czy w ogóle naprawią i czy to jest problem jądra.
Bardzo wiele o moim problemie można przeczytać tutaj:
http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=7562
Ale koniec końców nie znalazłem tu rozwiązania które działało by na moim sprzęcie, może coś przeoczyłem...
Co do Ubuntu to mam jakiś wstręt do tego systemu, zresztą z tego co patrzyłem po grupach, ludzie mają taki sam problem na ubunt'ach...
Popróbuję jeszcze najróżniejszych opcji bootowania, jeśli ktoś dokładniej przejrzał tą bugzillę i znalazł coś przydatnego, będę wdzięczny.
Zawieszanie si
Niedawno kupiłem sobie HP DV6246 i oczywiście na Etchu jest zonk. Objawy takie same jakie opisał Tanatos, więc nie będę się rozpisywać. Używam jądra pod amd64, a po lekturze tego wątku, aż się odechciewa samodzielne drążenie tematu.. ale spróbujemy. Jak już do czegoś dojdę to odezwę się. Tylko czemu mam takie dziwne wrażenie, że HP konstruując serię DV6000 zrobiło linuxowi pod górkę...? :-/
Witam
Posiadam laptopa HP Pavilion dv 6326 na dwurdzeniowym turionie z geforce go 6150....
Po pierwszych instalacjach debiana na moim lapku pojawił się u mnie dokładnie ten sam objaw który opisuje tanatos.... z tym że ja nie instalowałem x-ów od razu i zwisy pojawiały się u mnie już pod konsolą, podczas ładowania systemu itp. Próbowałem różnych wersji i platform. Efekt był ten sam... Gdzieś w necie znalazłem informację aby spróbować zainstalować system z opcjami noapic nolapic .... i od tamtej pory, a minęły już ze dwa miesiące, nie zaobserwowałem wcześniejszych zwisów. Pracuje z kde i najnowszymi sterami od nvidii
Posiadam laptopa HP Pavilion dv 6326 na dwurdzeniowym turionie z geforce go 6150....
Po pierwszych instalacjach debiana na moim lapku pojawił się u mnie dokładnie ten sam objaw który opisuje tanatos.... z tym że ja nie instalowałem x-ów od razu i zwisy pojawiały się u mnie już pod konsolą, podczas ładowania systemu itp. Próbowałem różnych wersji i platform. Efekt był ten sam... Gdzieś w necie znalazłem informację aby spróbować zainstalować system z opcjami noapic nolapic .... i od tamtej pory, a minęły już ze dwa miesiące, nie zaobserwowałem wcześniejszych zwisów. Pracuje z kde i najnowszymi sterami od nvidii
To prawda, według moich obserwacji faktycznie uruchamianie systemu z opcjami "noapic nolapic", zapobiega zawieszaniu się jądra systemu w całości, bez tych opcji czasem zawiesza mi się nawet pod konsolą na przykład podczas zamykania systemu.
Jednak problem jest taki, że mimo iż odpalam kernela z w/w opcjami to system dostaje częstych zwisów w środowisku graficznym na sterownikach Nvidia.
Przeszukując fora nvidii znalazłem ten wątek opisujący problemy ze stabilnością sterowników, jednak zalecane tam uruchamianie kernela z opcjami nie dokonały żadnej poprawy na moim sprzęcie i w dalszym ciągu system się zawiesza.
Próbowałem różnych wersji sterowników z instalatora nvidii. Niektóre są zbyt stare by zainstalować, z niektórymi nie działa compiz i aiglx, natomiast wersje najnowsze powodują u mnie zawieszanie się systemu.
Myślę żeby jeszcze spróbować sterowników z repozytorium jednak aktualnie ani w dystrybucji testing, ani w unstable nie ma działających sterowników nvidii. Z testing pakiety takie jak nvidia-glx* zostały w ogóle usunięte, natomiast w SIDzie występują problemy z zależnościami. Przeszedłem po raz kolejny na SIDa i narazie nie pozostaje mi nic innego jak czekać aż w repozytorium pojawią się działające sterowniki i mieć nadzieję że te z repo nie będą powodowały zwisów.
Jednak problem jest taki, że mimo iż odpalam kernela z w/w opcjami to system dostaje częstych zwisów w środowisku graficznym na sterownikach Nvidia.
Przeszukując fora nvidii znalazłem ten wątek opisujący problemy ze stabilnością sterowników, jednak zalecane tam uruchamianie kernela z opcjami
Kod: Zaznacz cały
pci=nommconf idle=poll
Próbowałem różnych wersji sterowników z instalatora nvidii. Niektóre są zbyt stare by zainstalować, z niektórymi nie działa compiz i aiglx, natomiast wersje najnowsze powodują u mnie zawieszanie się systemu.
Myślę żeby jeszcze spróbować sterowników z repozytorium jednak aktualnie ani w dystrybucji testing, ani w unstable nie ma działających sterowników nvidii. Z testing pakiety takie jak nvidia-glx* zostały w ogóle usunięte, natomiast w SIDzie występują problemy z zależnościami. Przeszedłem po raz kolejny na SIDa i narazie nie pozostaje mi nic innego jak czekać aż w repozytorium pojawią się działające sterowniki i mieć nadzieję że te z repo nie będą powodowały zwisów.