mam pewien problem z debianem i modemen netii speedtouchem 330-ką.
Sprawa z grubsza wyglada następująco. Po zainstalowaniu golego systemu zainstalowalem stery do neostrady z pliku NEO_Installer_SP4.0.tar. Ograniczam to do tego (wiem ze mam modem w v4.0), ze uruchamiam skrypt startowy, podaję log i pass, potwierdzam zapisanie. Domyslnie nie mialem ppp wiec apt-get install ppp albo aptitude install ppp (do woli) i w dalej po wpisaniu pppd call neo nie mam sieci. Zrozumiałe. Rozwiazalem tworząc katalog peers w /etc/ppp/ a następnie przekopiowalem plik neo z /etc/ppp/. Sieć ruszyła z kopyta.
I teraz zaczyna sie problem, gdyz zachcialo mi sie skompilowac jadro - ot by moc zainstalowac sterowniki od nvidii.
Wszytsko pieknie poszlo. Jajko 2.6.22.5, stalalem sie dokompilowac wszytsko co mogloby potencjalnie mieć zwiazek z USB, podlaczeniem modem przez USB, obsluga usb w 1.1 /2.0 etc., wkomplilowaniem ppp. slip, etc. Naprawde niczego nie znalazlem wiecej co mogloby miec logiczny zwiazek (a zaewne jest i ma, przyjmniej dla 2.6.22.5). W kazdym razie po kompilacji i zaladowaniu systemu, grafika dziala ok, ale za to nie mam netu.
Komunikat jest taki:
Kod: Zaznacz cały
Plugin pppoatm.so loaded.
failed to create socket: Address family not supported by protocol
Tak czy inaczej na chwilę obecną utknąłem na 2.6.25.2..
Pozdrawiam.