Witam, mam taki problem z konfiguracją sieci, mam połączenie z modemem przez ethernet używam dhcp, z pingami jest wszystko ok, ale strony sie nie wczytują. Jak wpisuje statyczne ip, jest to samo. Próbowałem zmienic DNS ze 192.168.1.1 na DNS neostrady, ale nie moge tego zrobić ani w pliku resolv(przy następnym otworzeniu pojawia się notka, żeby nie edytować tego pliku), ani w programie Network Admin, poprostu zmiany nie są uwzględniane. Będę wdzięczny za pomoc
tak troszkę "na chama" możesz zapisać w pliku odpowiednie DNSy i zrobić go tylko do odczytu, wtedy żadne głupie automaty/konfiguratory ci go nie zmienią
jaced pisze:tak troszkę "na chama" możesz zapisać w pliku odpowiednie DNSy i zrobić go tylko do odczytu, wtedy żadne głupie automaty/konfiguratory ci go nie zmienią
nie prawda --- połączenie jest nawiązywane z prawami root i może powodować nawet w takiej sytuacji zmianę dns.
debowy pisze:...chodzi mi o to jak w ogóle zmienić dns'y ?
edytować plik /etc/resolv.conf, a jeżeli go nie ma to należy go utworzyć i wpisać wymagane dane zależnie od dostawcy internetu, sieci itp.