Problem z PPPoE

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
QbuS

Problem z PPPoE

Post autor: QbuS »

Witam mam problem z konfiguracja pppoe na debianie(zreszta na innych dystrybucjach tez)
probowalem skonfigurowac przez pppoeconf i rp-pppoe i nic przez rp-pppoe udalo mi sie polaczyc ale internet i tak nie chodzil :/ mam radiowke dzielona na 2 kompy na windzie nie ma problemu ale kolesie z sieci sami nie wiedza jak to skonfigurowac powiedzieli tylko ze trzeba edytowac jakies pliki jestem prawie zielony jezeli chodzi o administracje prosze o pomoc z gory dzieki :)
Maciorra
Beginner

Post autor: Maciorra »

Witam.

Tez przerabialem ten temat jakis czas temu. OIDP to pppoe-conf odpowiednio zmodyfikowal moj plik dsl-provider dodajac wpisy z haslem i loginem itp, natomiast sam musialem dodac wpis wymuszajacy polaczenie szyfrowane przez mppe. Sprawdz (u admina, lub we wlasciwosciach polaczenia na Windzie) czy Twoje polaczenie jest szyfrowane, czy tez nie... O ile mnie pamiec nie myli trzeba tez zmodyfikowac plik interfaces, tak zeby pppoe odpalalo sie samo przy podnoszeniu odp interfejsu sieciowego...

Jestem teraz w pracy bez dostepu do mojego lapka wiec nie bede wchodzil w szczegoly ustawien (bo ich zwyczajnie nie pamietam :) ) - postaraj sie opisac jak najbardziej szczegolowo co juz zrobiles i co sie dzieje (bledy?), a ja sprobuje wieczorem cos poradzic :)
ODPOWIEDZ