Router/Serwer

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
scytale

Router/Serwer

Post autor: scytale »

Witam.
Muszę zbudować i postawić serwer dla sieci lokalnej i neostrady. Mam w związku z tym parę pytań
1. Czy np te karty sieciowe nie będą sprawiać żadnego problemu pod Debianem Etch?
2. Dostęp do internetu jest poprzez neostradę. Mam router Speedtouch 510, który dostałem od TP. Nie wiem dokładnie jak ten router skonfigurować, żeby działał tylko jako modem ADSL, bez rutowania połączeń. Podejrzewam, że wystarczy tylko przełączyć router w tryb 'Bridged Ethernet'.
3. Czy wystarczy normalna instalacja Debiana Etch, czy trzeba będzie się bawic w kompilowanie jądra
4. Router i firewall zamierzam postawic na iptables. To chyba najlepszy wybór?
5. W jaki sposób zainstalować QoS i skonfigurować go dobrze, żeby nawet przy maksymalnym obciążeniu łącza można było normalnie korzystać z internetu?
6. ¯eby wiekszość instalacji i konfiguracji systemu przeprowadzić zdalnie - przez ssh - to po zainstalowaniu systemu i serwera ssh, musze jeszcze skonfigurować dhcp, żeby móc łączyć się przez ssh?

Narazie tyle pytań :) Dzięki z góry za zainteresowanie i proszę o wszelakie sugestie które mogą mi pomóc :)
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

1) RTL8139[a|b|c|d] sa bardzo dobre i dzialaja pod wszystkim
2) co za problem do nawet routera przypiac tylko server? i wogole po co serwer jak masz router? Jak tak chcesz koniecznie to juz w instruckji porzytaj co i jak z nim zrobic. Mozesz tez zrobic port-forwarding na tylko to co potrzebujesz (bo domyslam sie ze po to co serwer).
3) Zalezy co chcesz. Do niektorych bajerow z kolejkowaniem trzeba robic kompilacje, biorac pod uwage ze o tym nie wiesz wiec nie bedziesz potrzebowac ;) ))
4) Nie ma zabardzo innego ;)
5) Poszukaj dobrych manuali do iptables i napisz samemu albo poszukaj czegos na googlach.
6) dhcp i ssh nie ma nic do rzeczy. Choci ci raczej o no-ip albo cos takiego bo neostrada ma dynamiczne IP. Z tym byl temat, poszukaj.

Sugestia: nie masz pojecia co i jak, dla wlasnego dobra i nerwow skonfiguruj dobrze ten router co masz, a jak jest do niczego to kup jakis lepszy ;P Dobry router pod neostrade z qos, dhcp, konfiguracja przez www/telnet, 4 portami eth (mozna zawsze je switchem "powiekszyc"), wifi bg to jest ~300-400zl. Male, tanie, nie szumi, nie zre tyle pradu co komputer i dziala jak trzeba.

Osobiscie sam w domu zrezygnowalem z serwera na rzecz routera (tylko ze nie mam neostrady a kablowke) i wszystko dobrze dziala. Konfiguracja QOS to kilka klikniec i jest wszystko jak chcesz, ladnie wykresiki rysuje itd. A co potrzebowalem to mam port-forward na moj komputerek wiec zewnetrzy adres IP jest wykorzystany.
scytale

Post autor: scytale »

Sugestia: nie masz pojecia co i jak, dla wlasnego dobra i nerwow skonfiguruj dobrze ten router co masz,
Pojęcie jakotakie o sieciach mam, problem to będę miał z konfiguracją tego pod linuksem.
Pozatym, jak napisałem na początku poprzedniego posta muszę[/u] ten serwerek zrobic :)
PS. sieciówki juz zamówione, jutro będę miał P2 266mhz, musze jeszcze tylko poszukać ramu i jazda xD
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

266mhz to raczej P1 ale glowy nie dam :D Ramu do tego 64mb to bedzie az za duzo ;) Mialem serwerek p200+32mb ram i dzialal jako nat, apache, mysql i ftp bardzo dobrze.
Co do ustawien.. na 90% wiekszosc z tego masz na tym forum a reszta w googlach. W razie jakis konkretnych pytan wal smialo, napewno ktos odpisze.
ODPOWIEDZ