Różnica pomi

Ogólne pytania dotyczące systemu
Michal

RóŻnica pomiędzy aptitude autoclean a aptitude clean

Post autor: Michal »

Jaka jest różnica pomiędzy poleceniami: aptitude autoclean a aptitude clean? Czy jak usunę wszystkie pliki z cache to coś się stanie z systemem? Czy te pliki w cache można porównać do plików tymczasowych w Windows? Szuałem o tym info ale było ono cząstkowe i ubogie.
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

Pliki w /var/cache/apt/archive to nic innego jak gotowe paczki do zainstalowania. gdy instalujesz coś z repozytorium to system ściąga je sobie najpierw do tego miejsca, żeby potem zainstalować. To są binarki i można porównać je najprościej z plikami *.exe w Windowsie. Tak więc jeśli kiedykolwiek będziesz ich potrzebował to zostaw je, jeśli nie - możesz śmiało wywalić. Mi się przydawały. Jak stawiałem system na laptopie swojej dziewczyny to tylko przekopiowałem całą zawartość katalogu /var/cache/apt/archive do takiego katalogu u niej, i instalacja potrzebnego softu trwała zamiast godziny, czy dwóch około 10 minut, może mniej. Jeśli chodzi o różnice miedzy clean i autoclean to polecam mana. Wystarczy, że wpiszesz aptitude -h to ci powie, że:
clean - Usunięcie pobranych plików pakietów
autoclean - Usunięcie starych plików pakietów
czyli clean czyści katalog o którym mówiłem, a autoclean tylko pakiety, ktore zostały zaktualizowane (jak masz Lenny i chcesz zachować pakiety to śmiało używaj autoclean).
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Lepsza dokumentacja do aptitude jest w pliku /usr/share/doc/aptitude/README.

Pozdrawiam
Michal

Post autor: Michal »

Dzięki - będę używał aptitude autoclean :mrgreen:
ODPOWIEDZ