A że konkretnie to jaki błąd?william7 pisze:niestety przy montowaniu mam error...
automatyczne montowanie partrycji fat podczas bootowania
wpis w /etc/rc.d/rc.local wykasowałem. Oczywiście przy każdej zmianie w fstab robie reboot.jang pisze:Ustawiłem w /etc/rc.d/rc.local nastepujący wpis: "mount /dev/hda5 /root/dysk"Wykasowałeś to ?
i tak nie montuje partycji... zrestartowałeś system ?
chmody są rwx dla mnie i r dla grupy i reszty w obu katalogach.jang pisze:W mc sprawdż jakie masz chmod'y na katalogach /dysk i /windows i jeszcze pytanie : wszystko co robisz w konsoli, robisz jako root ?
Wszystko robie w konsoli jako root.
Włąsnie a mi wyskakuje taki błąd jak po restarcie próbuje wejśc do tego katalogu:Demerzel pisze:W pliku fstab wystarczał wpis: Kod:
/dev/hda5 /mnt/dysk vfat user,auto 0 0
Kod: Zaznacz cały
Mounting /root/dysk
mount: Mounting /dev/hda5 on /root/dysk failed: Invalid argument
Mount failed
Done
There was one error.
Napisz konkretnie co robisz, po czym wyskakuje ten błąd.william7 pisze: Włąsnie a mi wyskakuje taki błąd jak po restarcie próbuje wejśc do tego katalogu:Kod: Zaznacz cały
Mounting /root/dysk mount: Mounting /dev/hda5 on /root/dysk failed: Invalid argument Mount failed Done There was one error.
A przy normalnym default to nic sie nie dzieje?william7 pisze:przecież napisałem że jak zmienie w fstab z defaults na user,auto to po restarcie przy wejściu do /root/dysk jest ten błąd.
Nie musisz restartować kompa żeby sprawdzić czy jest błąd przy montowaniu wystarczy ze wpiszesz:
umount /root/dysk
mount /root/dysk
A co się dzieje jak wpiszesz do fstab np:
/dev/sda5 /root/dysk auto defaults 0 2
To normalne, bo jak mowi man mountwilliam7 pisze:Jak dodam auto to efekt jest taki sam jak z tylko z defaults. czyli auto nic nie zmienia...
defaults - używa opcji domyślnych: rw, suid, dev, exec, auto, nouser i async
W debianie nie ma możliwości zalogowania się jako root TYLKO JAKO USER a że katalogi do montowania masz w katalogu /root do którego nie ma dostępu zwykły użytkownik i jak napisał jaSS:william7 pisze:przy parametrze defaults partycja jest montowana ale dopiero przy pierwszym wejściu do /root/dysk.
defaults - używa opcji domyślnych: rw, suid, dev, exec, auto, nouser i async
Tak więc zakończ tan cyrk z /root/dysk i daj /dysk do /mnt tak jak to ma być - tam jest jego miejsce a w fstab daj to co wcześniej napisałem.
Przy każdym starcie systemu najpierw logujesz się do systemu z konsoli a później robisz startx czy też logujesz się jak chyba jednak większość przez KDM lub GDM ?darkwater pisze:jang, skąd informacja że w debianie nie można sie jako root zalogować ?? chyba pomyliłeś debiana z ubuntu w którym konto root jest domyślnie zablokowane.