Sagem F@st E4-czy istnieje możliwo

Ogólne pytania dotyczące systemu
Koroniowianin

Sagem F@st E4-czy istnieje moŻliwość podłączenia

Post autor: Koroniowianin »

Od jakiegoś czasu mam nowy modem, z którym są duże problemy (E4) właśnie próbuje go zainstalowac na Kubuntu ale coś nie idzie. Ale wolałbym korzystać z Debiana : stąd moje pytanie: czy komus się udało z F@st E4 pod Neostradą? i czy było to szalenie kossmicznie trudne(nie jestem informatykiem ;-) , tylko początkujacym użytkownikiem Linuxa, który jst zmuszony pisać tą wiadomość ze śmierdzącego za przeproszeniem windowsa).

I jeszcze pytanie: czy jeśli już będe miał Debiana będe mógł liczyc na Waszą pomoc co do tego modemu??)
yantar
Member

Post autor: yantar »

Przy Kubuntu wejdz na forum http://forum.ubuntu.pl/index.php i poszukaj tematu z NeoGui (alternatywa dla UbuNeo) lepiej sie sprawdza na Kubuntu.
A E4 da sie zainstalowac na Debianie (wprawdzie sam mam E3) napewno znajdziesz tu opis na forum, a jak nie to zawsze ktos pomoze =]
Koroniowianin

Co do NeoGui i Ububeo to chyba wiem wszystko już, ale jeśli rozwiąże jeden to pojawia się drugi problem i już mam dość tego Ubuntu , podejżewam że szybciej bym tą sprawę załatwił w Konsoli
jaced

Post autor: jaced »

nie masz na co czekać :-) przełaź na Debiana a wiele się nauczysz, jeśli będziesz mądrze zadawał pytania i sam kombinował, a nie czekał na podanie rozwiązania problemu na tacy, to z pewnością ludzie ci pomogą.
Koroniowianin

Aha i jeszcze pytanie, weim że pewnie to juz gdzieś jest ale tak przy okazjii: chce zainstalowac dodatkowo na starym kompie Debiana i którą arcitekture mam wybrać( mam AMD Durona 1Ghz) wprowadza mnie w błąd to AMD i tekst z Wikipedi:
AMD Duron to mikroprocesor rodziny x86 produkowany przez AMD
sam juz nie wiem czy architekturę AMD czy x86??
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

architektura to amd k7 - jest to (patrząc od strony softu) architektura x86 rozszerzona o pare poleceń (3dnow). jeśli chodzi ci o to którą instalkę debiana wybrać to oczywiście i386 - podczas instalacji powinien zainstalować sie kernel mający prefiks k7 (np kernel-image-2.6.8-4-k7)
Koroniowianin

¬ródło: ftp://ftp.fi.debian.org/debian-cd/4.0_r ... 6-CD-1.iso
Cel: C:\Documents and Settings\Ja\Moje dokumenty\debian-40r0-i386-CD-1.iso
Rozmiar: 648,0 MB (679430144 bajtów)
Pobrano: 331,7 MB (347719660 bajtów)
Czyli dobrze wybrałem , dzięki bardzo :-D
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

darkwater pisze:podczas instalacji powinien zainstalować sie kernel mający prefiks k7 (np kernel-image-2.6.8-4-k7)
Zainstaluje się jądro z końcówką ...-486 na pierwszej pełnej płycie i na netinst nie ma optymalizowanych jąder.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Koroniowianin
w zasadzie wybrałeś dobrze ale ja polecam ci po instalacji uaktualnienie systemu do wersji testing (lenny). więcej informacji znajdziesz na forum

ruun

dzieki za info - nie wiedziałem. dawno juz nie instalowałem debiana :D
ODPOWIEDZ