Ty mnie nie rozumiesz. Stworzyłem ten temat aby poznać opinie innych użytkowników na temat piractwa a my tu się kłócimy nawet nie wiadomo o co! Ten tekst co podałem wyżej (a raczej który jako pierwszy pokazał velmafia) nie mówi o tym, że haker to nie pirat itp. czy jak Ty to rozumiesz. Ten tekst to tylko manifest hakerski który mówi o piractwie które bierze się między innymi z bardzo drogich programów. Cytat z wiki:A no to przepraszam, nie wiedziałem, że każdy z uzytkowników sieci p2p jest hakerem![]()
Teraz już możemy spać spokojnie, żadne kontrole oprogramowania nam nie straszne... magiczne słowo "haker" otwiera wszystkie drzwi...a Policja omija mieszkania hakerów szerokim łukiem bo to przecież fajne chłopaki sąTe wszystkie kontrole mogą sobie teraz wsadzić...przecież haker nie podlega prawu więc nie można mu nic zrobić
![]()
Każdy z nas na pewno łamie prawa autorskie, czy to ma jakieś nielegalne programy, muzykę, windows itp. Nie da się być zawsze "orginalnym", nie da rady mieć wszystko orginalne. Ale nawet jeśli to po co wydawać pieniądze?! Lepiej je wydać na coś bardziej potrzebnego. Tysiące osób pisze wolne i darmowe oprogramowania które są przyszłością, za kilka/kilkanaście lat popularność windowsa na pewno zmaleje. A jak ktoś, jak sam napisałeś, chce zarabiać na życie przez programowanie to niech się zajmie czymś innym. Po co uczył się programować wiedząc, że stworzy programy płatne za które i tak nikt nie będzie płacił. Taka osoba niech się lepie zajmie czymś innym niż potem mówić, że jego programy są nielegalnie kopiowane, sprzedawane itp. Co innego gdyby ktoś takiej osobie zlecił zrobienie takiego programu i dałby jej za to kasę - wtedy luzPiractwo komputerowe - potoczne, negatywnie nacechowane emocjonalnie, określenie działalności polegającej na łamaniu praw autorskich poprzez nielegalne kopiowanie i posługiwanie się programami komputerowymi bez zgody autora lub producenta i bez uiszczenia odpowiednich opłat.

Tak swoją drogą ciekawe co by było gdyby jakiś programista z microsoftu opublikował w internecie cały kod jądra windowsa albo i całego windowsa !?

Pozdrawiam!