Acpi off i asus

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
snc

Acpi off i asus

Post autor: snc »

Posiadam laptopa A6KM i gdy mam podlaczona myszke pod usb i acpi=on nie startuje system. Co ciekawe gdy odlacze mysz, poczekam az zaladuje sie system to dziala. Jednak troche mi sie nie usmiecha robienie takich cyrkow przy kazdym uruchamianiu laptopa. Mial ktos moze podobny problem i go rozwiazal?
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

Tez mam Asusa, tylko inny model bo F3JR, ale z ACPI tez sa problemiki, mniejsze lub wieksze, z myszka mi sie nie sypalo nic jak narazie.
Jak ktos na forum pisal, linux ma problemy z laptopami Asusa, a raczej to Asus ma problem z poprawna implementacja ACPI czy cos takiego - nie pamietam dokladnie.
Na sourceforge jest projekt http://acpi4asus.sourceforge.net/ ktory cos podobno dobrego robi, jednak jescze nie mialem czasu testowac, tymbardziej ze laptopa uzywam do windowsa glownie (programowanie w Delphi, C++ Builer oraz testowanie zgodnosci stron z IE7), wiec mi sie z tym nie spieszy.
0dd
Beginner

Post autor: 0dd »

posiadam laptop asusa i nie mam z acpi zadnych problemow. polecam uzywanie nowych kerneli. ja uzywam 2.6.21.5
snc

Post autor: snc »

No ja tez uzywam tego kernela ale zeby odpalic komputer z podlaczona myszka musze miec acpi off :-/
0dd
Beginner

Post autor: 0dd »

chyba to wina biosu nie linuxa
https://bugs.launchpad.net/linux/+bug/36583
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

lekki offtop: Pod "cudowna" Vista na laptopie przy starcie nie widzi touchpada, dopiero jak sie zaloguje to dziala ;P Ale to na 1000% kwestia kapitalistycznego monopolisty.
wiekszy offtop: Jakby ktos KIEDYKOLWIEK myslal o instalacji Visty odrazam - nie tylko dlatego co pisza na tnij.org ale glownie dlatego ze uruchamia sie jakies 2min, potem logowanie, i dobre 5min a na baterii to nawet 10min muli bo odpala srodowisko i inne bzdety.. Mam ja tylko dlatego ze potrzebuje miec legalny system M$ do roznych celow, a dolaczony do laptopa byl za pol ceny niz osobno kupiony - teraz troche zaluje ze nie kupilem jednak osobno XP, no ale coz...

A wracajac lekko do tematu - Asus rzadzi ;)
ODPOWIEDZ