FreeBSD i problem z klawiaturą w LXDE.

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
uzytkownikNOWY

FreeBSD i problem z klawiaturą w LXDE.

Post autor: uzytkownikNOWY »

Witam wszystkich.
Jak w temacie , udało mi się na wysłużonym laptopie, obok Debiana i Win 10 zainstalować FreeBSD, poradziłem sobie z kartą granficzną, xorgiem i zainstalowałem LXDE które uruchamiam przez startx, ale problem jest z klawiaturą. I on leży tylko w środowisku graficznym. Nie wyświetlają się polskie znaki i ogólnie klawiatura jest jakaś szalona, alt działa jako enter, nie działają kursoryu i strzałki, nic nie daje polecenie setxkbmap pl, po prostu nie ma. Za to jest w konsoli w systemie normalna klawiatura z Polskimi znakami. Tylko w LXDE i Xorgu tego brak. Wcześniej polecenie setxkbmap pl działąło i polskie znaki były a odkąd zainstalowałem sterowniki do grafiki intela i musiałem pogrzebać w xorgu to nagle klawiatgura zwariowała i są takie "objawy" jak piszę. Nie idzie zmienić układu klawiatury., jakiś ustawiło się dziwnie i nie idzie tego zmienić. Macie jakieś sposoby że by klawiaturę doprowadzić do normalności? Próbowałem programu użyć kbmap i zmoieniłem na polski, ale nic nie dało. Owszem udało mi się spolszczyć system, LXDE jest ładnie po polsku itp, ale klawiatura jak nie działała normalnie tak nie działa. Ma ktoś jakieś sposoby żeby pomóc? Bdędę wdzięczny o pomoc. Zwłaaszcxa ze ten system chodzi jak rakieta na tym 10 letnim laptopie. Debian tak samo zresztą. Ale Freebsd poznaję i fajnie go mieć obok.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Re: FreeBSD i problem z klawiaturą w LXDE.

Post autor: Yampress »

Pewnie ze sa sposoby...
]:>

jakie powłoki używasz dla użytkownika?
Jak skonfigurowałeś xorg pod jezyk polski?
czy wstawiałeś jakies konfuguracje w plikach:
~/.profile
~/.cshrc ~/.tcshrc (czy jakiej tam powłoki używasz?)
~/.xprofile
~/.xinitrc
/etc/login.conf?
/etc/rc.conf?
/usr/local/etc/X11/.../...
/etc/X11/.../...
?

jaki system kodowania znaków chciałeś zastosować? stare iso czy utf8?

moze napisz co i gdzie zmieniałeś kiedy chciałeś skonfigurować polska klawiature...

a w miedzyczasie przeczytaj to https://docs.freebsd.org/pl/books/handbook/l10n/
uzytkownikNOWY

Hejka
Sorry bedzie bez polskich znakow chwilowo mam nadzieje.. a wiec tak zmiany jakie zrobilem to /etc/rc.conf ustawilem keymap na pl.kbd, wczesniej posilem sie tez googlami i stworzylem plik 00-keyboard.conf w /usr/local/etc/X11/xorg.conf.d ale nic to nie dalo. Probowalem wymusic poleceniem kbdcontrol

Kod: Zaznacz cały

kbdcontrol -l /usr/share/vt/keymaps/pl.kbd
kbdcontrol: setting keymap: Inappropriate ioctl for device 
to takie cos zwraca. Co ciekawe troche strzalki zastepuje mi scroll myszki, ktory dziala bez zarzutu. Kodowanie mam ustawione na utf8 i wszedzie probowalem ustawiac.Poczytalem link polecony przez Ciebie i nawet probowalem zmieniac w .xinitrc ale tez nic to nie dalo. Na samym poczatku polskie znaki dzialaly gdy wpisalem setxkbmap pl, ale po instalacji sterownikow do karty graficznej intela, nagle klawiatura zwariowala. Uklad programisty sie posypal, nie dzialaja wspomniane strzalki, alt dziala jako enter. Uzywam powloki csh. Moze wiesz co moze byc przyczyna? To tak w skrocie.. bedzie wdzieczny.
uzytkownikNOWY

Hejka
Sorry bedzie bez polskich znakow chwilowo mam nadzieje.. a wiec tak zmiany jakie zrobilem to /etc/rc.conf ustawilem keymap na pl.kbd, wczesniej posilem sie tez googlami i stworzylem plik 00-keyboard.conf w /usr/local/etc/X11/xorg.conf.d ale nic to nie dalo. Probowalem nawet wymusic poleceniem kbdcontrol

kbdcontrol -l /usr/share/vt/keymaps/pl.kbd
kbdcontrol: setting keymap: Inappropriate ioctl for device 
to takie cos zwraca. Co ciekawe troche strzalki zastepuje mi scroll myszki, ktory dziala bez zarzutu. Kodowanie mam ustawione na utf8 i wszedzie probowalem ustawiac.Poczytalem link polecony przez Ciebie i nawet probowalem zmieniac w .xinitrc ale tez nic to nie dalo. Na samym poczatku polskie znaki dzialaly gdy wpisalem setxkbmap pl, ale po instalacji sterownikow do karty graficznej intela, nagle klawiatura zwariowala. Uklad programisty sie posypal, nie dzialaja wspomniane strzalki, alt dziala jako enter. Uzywam powloki csh. Moze wiesz co moze byc przyczyna? To tak w skrocie.. bedzie wdzieczny.
Edit, próbowałem nawet przeinstalować tym skrytem desktop-installer i nic to nie dało. Tyle że teraz uruchamian menedzerem logowania a nie przez startx. Teraz piszę z windowsa więc mam polskie znaki, ale będę "walczyć" bo wiem że to system trochę do dłubania ale bardzo szybki w rezyultacie. Chodzi na tym starym laptopie dużo szybciej od win, i porównywalnie do debiana. A i w menedżerze logowania (bo zainstalowałem to też tym skryptem) mam do wyboru tylko amerykanska klawiaturę. Może coś robię źle, ja się dopiero uczę tego systemu, ale wcześniej uczyłem na virtualboxie wiec postanowiłem spróbować i sobie poradziłem tam z instalowaniem, partycjami nawet powiedziałbym zaskakujaco dobrze, tyle że edytowałem też debianowego gruba (wpis w boocie gruba) i też poszło od razu, problemów nie było. Jakbyś wiedział krok po kroku co zrobić to byłbym wdzięczny. Nawet krok po kroku metodą prób i błędów. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Ja wiem co zrobić bo siedzę na tym systemie od 20 lat i aktualnie jest to mój główny desktop. Linuxa na desktopie to już praktycznie nie uzywam. A tak w ogóle od razu chciałbyś mieć wszystko podane na tacy bez wkładu wlasnego? Poniższe informacje to są konkretne kroki jakie musisz podjąć aby mieć polskie litery w środowisku graficznym. poczytaj jak to zrobić i wprowadź je w życie.

Zainstaluj dodatkowe pakiety
lxde-common lxappearance gtk3 pl-aspell pl-hunspell
Co pokazuje polecenie

locale
Uruchom terminal pod Xami i wpisz polecenie

setxkbmap pl
Jaka masz wersję freebsd?
Podaj co wyświetlaja polecnia

freebsd-version -kru
uname -a
1. Zmieniłeś kodowanie w pliku /etc/login.conf i przebudowales ten plik na nowo poleceniem
cap_mkdb?
2. Dodałes układ klawiatury do /etc/rc.conf
3. Dodałeś/wyeksportowałeś lokalizację do pliku .profile?
4.Dodałeś/wyeksportowałeś lokalizację do pliku
.xinitrc?
5. Dodałeś/wyeksportowałeś lokalizację do pliku
Konfiguracyjnego powłoki csh:
.cshrc?
6. Usuń konfiguracja dla X, która stworzyles
/usr/local/etc/X11/xorg.conf.d/keyboard.conf
7. Czy czcionki które używasz mają Polski krój liter? Spróbuj innych czcionek.
8. Czy instalowałem pakiety dodatkowych czcionek, zawierające polskie znaki?

Pakiet/Polecenie desktop-installer bardzo modyfikuje konfigurację systemu. Praktycznie tracisz kontrolę bo wszystko dzieje się automagicznie. I podejrzewam że to bardzo namieszalo ci z ustawieniami/ konfiguracja w systemie. Freebsd to ciężki system i prosta droga nie dojdziesz do oczekiwanych celów. Wszystko trzeba ustawiać ręcznie i do wszystkiego osobno dochodzic. Wysiłek włożony w naukę i konfigurację systemu jest ogromny. A i automat desktop-installer nie ustawia lokalizacji. Instaluje tylko środowisko graficzne i konfiguruje ale nie sa to ustawienia " szyte na miarę/dopracowane" tylko zgrubne aby na jak największej liczbie komputerów działało.

A tak w ogóle może źle skonfigurowałeś sterownik Intela. Czy jesteś pewien że X chodzą na sterowniku Intela? Jak go zainstalowales z paczek czy kompilowales z portów? Jak go uruchamiasz podczas startu? Czy go skonfigurowałeś w X'ach . A moze X uruchamiają się na automatycznej konfiguracji i nie chodzą na intelu?
ODPOWIEDZ