Granie na Debianie w 2025

Ogólne pytania dotyczące systemu
Raindrift

Granie na Debianie w 2025

Post autor: Raindrift »

Szanowanko wszystkim użytkownikom i użytkowniczkom Debiana.
Chciałbym się przywitać i ponieważ nie znalazłem w miarę aktualnego tematu, zapytać jednocześnie jak wygląda obecnie temat grania na "czystym" Debianie? Od kilku lat używam na swoich komputerach Linuxa, zacząłem od Madrivy, potem były jakieś Ubuntu, od ponad roku głównie rollingi Archa. Wszystko mi niby hula bez problemu, ale im jestem starszy tym mniej chce mi się przywracać system ze snapów i zastanawiać się co mi spie..... najbliższa aktualizacja.
Dlatego też co raz częściej myślę o przesiadce na jakiś czyste, stabilne distro. Nie będzie mnie bolała strata kilku klatek na sekundę jeśli nadal gdy ze Steama i Heroic Lunchera będą działać. Na chwilę obecną mój sprzęt to:

KDE Plasma Version: 6.4.5
KDE Frameworks Version: 6.19.0
Qt Version: 6.10.0
Kernel Version: 6.17.4-4 (64-bit)
Graphics Platform: Wayland
Processors: 16 × AMD Ryzen 7 7800X3D 8-Core Processor
Memory: 32 GiB of RAM (30.9 GiB usable)
Graphics Processor: AMD Radeon RX 7900 XTX
Manufacturer: Micro-Star International Co., Ltd.
Product Name: MS-7E12
System Version: 1.0

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Raindrift
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Re: Granie na Debianie w 2025

Post autor: dedito »

Tak w skrócie to trzeba doinstalować to i owo.
Ewentualnie jest Sparky Linux edycja gameover https://sparkylinux.org/download/rolling/
zl23

Post autor: zl23 »

Powiadasz
grania na "czystym" Debianie
Zależy co tam lubisz, ale wg mnie czy próbowałeś:
0AD, Widelands, OpenTTD, vcmi (+potrzebne katalogi gry), yamagi (+potrzebne katalogi gry), fheroes2 (+potrzebne katalogi gry) i pewnie wiele innych o których nie wiem.

I co ważne – żadne Steamy nie są do tego potrzebne.
Wszystko to jest w repozytorium Debiana.

Pozdrawiam.
Raindrift

Dzięki za odpowiedzi.
I tak, wiem, że istnieją gry natywnie działające w Linuksie, ale - może nie było to zbyt czytelne - pytałem czy w czystej instalacji Debiana, można przy moim sprzęcie grać w gry z bibliotek Steam/Gog/Ubisoft - tak jak na Archu, który od czasu do czasu potrafi mi zajść za skórę (błogosławione nich będą snapy). Podejrzewam, że nie będę miał większych problemów z doinstalowaniem tego i owego, choć być może nie obejdzie się bez pomocy z waszej strony.
Jeśli mam już się przesiadać z Archa, to chciałbym, tym razem przejść nie na pochodne Debiana jak Pop!OS, Mint, itp., tylko na czysty Debian, choćby po to żeby mieć dobrze udokumentowany system, który choć może aktualizuje się rzadko, za to jest stabilny.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Przecież steam z vulkanem działa dobrze na linuchu, ciupam w WarThundera bez problemu.
Raindrift

Już jestem po przesiadce na Debiana, postawiłem posiłkując się tym poradnikiem ze strony sysguides. Podmieniłem tylko na nowszy kernel 6.16.3+deb13-amd64 (64-bit), osobne snapshoty dla home i root i też wszystko hula.
Zablokowany