Cześć!
Czy Debian posiada jakieś uniwersalne oprogramowanie, które umożliwia zarządzanie ustawieniami kamerki? W moim przypadku to Logitech c930e. Na Winzgrozie był dedykowany soft. Mega fajny. Można było przesuwać obraz, ustawiać jakość, wymiary etc. Tutaj jest jakoś dziwnie defaultowo i nie potrafię na tę kamerkę w żaden sposób wpływać.
Producent zdaje się, że całkowicie zapomniał o Linuksie :/
Zarządzanie ustawieniami kamerki
Re: Zarządzanie ustawieniami kamerki
Ja korzystam z qv4l2.
Re: Zarządzanie ustawieniami kamerki
Dzięki za polecenie.
W międzyczasie znalazłem coś takiego:
v4l-utils - pomaga z detekcją kamerki. Po instalacji przez apt można sprawdzić, czy poprawnie widzi podpiętą kamerkę za pośrednictwem polecenia v4l2-ctl --list-devices
Powinien zwrócić info na temat kamerki, którą chcemy skonfigurować.
guvcview - również przez apt. Program odpalamy na X-ach. Daje spore możliwości konfiguracyjne. Widać, że wyciska sporo z kamerki (to po wstępnych testach).
Może komuś się przyda.
EDIT:
Dziś miałem spotkanie via Zoom. Obraz mega się poprawił, więc soft działa. Polecam!
W międzyczasie znalazłem coś takiego:
v4l-utils - pomaga z detekcją kamerki. Po instalacji przez apt można sprawdzić, czy poprawnie widzi podpiętą kamerkę za pośrednictwem polecenia v4l2-ctl --list-devices
Powinien zwrócić info na temat kamerki, którą chcemy skonfigurować.
guvcview - również przez apt. Program odpalamy na X-ach. Daje spore możliwości konfiguracyjne. Widać, że wyciska sporo z kamerki (to po wstępnych testach).
Może komuś się przyda.
EDIT:
Dziś miałem spotkanie via Zoom. Obraz mega się poprawił, więc soft działa. Polecam!