Połaczenie przewodowe w debianie 12

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Marcin2023
Posty: 12
Rejestracja: 07 marca 2023, 20:11

Połaczenie przewodowe w debianie 12

Post autor: Marcin2023 »

Witam
Jestem nowym uzytkownikiem Debiana 12 i mam pytanie odnosnie połączenia sieciowego przewodowego . W jaki sposób nalezy je skonfigurować , aby było to połaczenie bezpieczne ?
O co chodzi z zabezpieczeniem połączenia 802.1x ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6377
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Połaczenie przewodowe w debianie 12

Post autor: Yampress »

A szukales w internecie?

https://etbe.coker.com.au/2016/07/22/80 ... on-debian/
w network managerze widziałem jest tez taka opcja. wystarczy kliknąć
do tego zapewne będziesz musiał dokupić inteligentny przełącznik
Marcin2023
Posty: 12
Rejestracja: 07 marca 2023, 20:11

Re: Połaczenie przewodowe w debianie 12

Post autor: Marcin2023 »

Czytałem tylko o tym uwierzytelnieniu 802.1x .
Też to widziałem tą opcje zabezpieczenia połączenia przewodowego , ale wole zapytać kogoś kto jest lepiej w tej tematyce obeznany . Wiem ze muszę wpisać nazwę użytkownika i hasło . Ale do routera mam ja tylko dostęp a samo wi fi jest zabezpieczone hasłem .
Jaki inteligentny przełącznik ?
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3527
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Połaczenie przewodowe w debianie 12

Post autor: dedito »

Przeciętny użytkownik nie musi niczego ustawiać (łącznie z 802.1x.) bo konfiguracja połączenia odbywa się automatycznie.
To co masz powinno być wystarczające.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6377
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Połaczenie przewodowe w debianie 12

Post autor: Yampress »

Po jednej stronie sieci na swoim Debianie zastosujesz 802.1x - ok. A ten twój komputer musisz kablem do czegoś podłączyć. Więc w jaki spodob chcesz to zorganizowac? Bo samo wdrożenie standardu po jednej stronie nic nie daje. A tak w ogóle co chcesz osiągnąć implementując 802.1x ? I nazywać to jeszcze " bezpiecznym połączeniem?" A to nie jest żadne bezpieczne połączenie
Marcin2023
Posty: 12
Rejestracja: 07 marca 2023, 20:11

Re: Połaczenie przewodowe w debianie 12

Post autor: Marcin2023 »

Byłem zwyczajnie ciekaw czy muszę to jakoś skonfigurować i tylko tyle ,
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6377
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Połaczenie przewodowe w debianie 12

Post autor: Yampress »

Skoro jesteś nowym użytkownikiem Debiana. To zapewne kiedyś używałeś windows . Czy tam takie coś konfigurowałeś? Zapewne nie. Skonfiguruj normalnie połączenie i wszystko będzie działać dobrze.
Zablokowany