[+] Asus A6000 grafika instalacja

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
ww71
Beginner
Posty: 441
Rejestracja: 04 grudnia 2008, 11:44
Lokalizacja: lubelskie

[+] Asus A6000 grafika instalacja

Post autor: ww71 »

Witam,
Mam starego Asusa A6000. Chcialbym wgrać sterowniki do grafiki. Debian 11.7, dopiero co wgrany. Mate. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Kod: Zaznacz cały

00:0a.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev ac)
00:0a.1 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev ac)
00:0a.2 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev 04)
00:0b.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100/8101L/8139 PCI Fast Ethernet Adapter (rev 10)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:00.0 VGA compatible controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 661/741/760 PCI/AGP or 662/761Gx PCIE VGA Display Adapter

Pod win XP pokazuje nazwe karty : SIS M760GX
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3526
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Asus A6000 grafika instalacja

Post autor: dedito »

Jest taka potrzeba, coś brakuje, szwankuje?
Pokaż wynik:

Kod: Zaznacz cały

xrandr
ww71
Beginner
Posty: 441
Rejestracja: 04 grudnia 2008, 11:44
Lokalizacja: lubelskie

Re: Asus A6000 grafika instalacja

Post autor: ww71 »

Odświerzanie pokazuje na "0" zero. I rozdzielczość 1024x768 chyba za mało.

Kod: Zaznacz cały

$ xrandr
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 640 x 480, current 1024 x 768, maximum 1024 x 768
default connected 1024x768+0+0 0mm x 0mm
   1024x768       0.00* 
   800x600        0.00  
   640x480        0.00  
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3526
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Asus A6000 grafika instalacja

Post autor: dedito »

Tak, taka rozdzielczość to troszkę za mało jak na obecne czasy HD, FHD, 4K :)
Ale ten laptop to ma czasy swojej świetności za sobą i słabo to widzę na współczesnych dystrybucjach.
ww71
Beginner
Posty: 441
Rejestracja: 04 grudnia 2008, 11:44
Lokalizacja: lubelskie

Re: Asus A6000 grafika instalacja

Post autor: ww71 »

Tak wiem :).
To znajomemu tak robię, bo mu leżał w kącie. Jeśli się coś da zrobić to fajnie, jeśli nie to nie ma problemu.
Kolega z forum zaproponował wgranie jądra z backports, ale nic nie dało.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6377
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Asus A6000 grafika instalacja

Post autor: Yampress »

w specyfikacji tego laptopa to rzeczywiście maksymalna rozdzielczość to 1024 x 768
pokaz wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

lshw -c video
Kiedys w przeszłości był taki moduł/driver do xorga dla sis
xserver-xorg-video-sis
https://www.x.org/releases/current/doc/ ... is.4.xhtml
zbuduj modul sis do xorg, nastepnie skonfiguruj xorg do dzialania ze sterownikiem sis.

tak w ogóle we freebsd jest ten sterownik
root@freebsd /usr/ports/x11/xorg # pkg search xf86-video-sis
xf86-video-sis-0.12.0_2 X.Org sis display driver
root@freebsd /usr/ports/x11/xorg #
moze zainstalujesz FreeBSD na tym laptopie?
]:>
ww71
Beginner
Posty: 441
Rejestracja: 04 grudnia 2008, 11:44
Lokalizacja: lubelskie

Re: Asus A6000 grafika instalacja

Post autor: ww71 »

Dzięki za pomoc ale tego lapka już oddałem właścicielowi, przepraszam, że nie dopisałem. Pozdrawiam.
Zablokowany