Obraz tylko na jednym monitorze

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
radziwil
Posty: 38
Rejestracja: 09 marca 2009, 13:17

Obraz tylko na jednym monitorze

Post autor: radziwil »

Mam problem z ustawieniem Xserwera. Wczoraj, dzięki pomocy dedito (wielkie dzięki) udało mnie się zainstalować sterowniki do mojej karty graficznej NVidia RTX 3060 na laptopie. Jednakże obraz miałem wyłącznie ma ekranie laptopa, do którego mam podłączony drugi monitor. Podczas włączania monitora, na ekranie laptopa pojawiały się ikonki do wskazania jak obraz ma być wyświetlany (powielony/rozszerzony na lewo/prawo). Niezależnie co wskazałem, na monitorze pojawiał się komunikat o braku sygnału.
Dzisiaj, po włączeniu laptopa, obraz mam jedynie na monitorze, a ekran na laptopie jest czarny. Może mi ktoś pomóc, jak "nauczyć" Xserver w rozpoznawaniu obu monitorów i odpowiednim wyświetlaniu na nich obrazach?
Poniżej wynik polecenia xrandr
xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1920 x 1080, maximum 32767 x 32767
DP-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-0 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 527mm x 296mm
1920x1080 60.00*+ 74.97 59.94 50.00
1680x1050 59.95
1440x900 59.89
1440x576 50.00
1440x480 59.94
1280x1024 75.02 60.02
1280x960 60.00
1280x720 60.00 59.94 50.00
1152x864 75.00
1024x768 75.03 70.07 60.00
800x600 75.00 72.19 60.32 56.25
720x576 50.00
720x480 59.94
640x480 75.00 72.81 59.94 59.93
DP-4 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3356
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Obraz tylko na jednym monitorze

Post autor: dedito »

Spróbuj doinstalować firmware-misc-nonfree
radziwil
Posty: 38
Rejestracja: 09 marca 2009, 13:17

Re: Obraz tylko na jednym monitorze

Post autor: radziwil »

Wczoraj doinstalowałem firmware-misc-nonfree i tak namieszał, że miałem jedynie konsolę :-( Na szczęście była to świeża instalacja, to dzisiaj szybko ją przeinstalowałem (Debiana) i dzisiaj zacząłem od Twojej sugestii, ale nie widzę zmian.
xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
eDP-1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 194mm
1920x1080 165.00*+ 60.01 59.97 59.96 59.93
1680x1050 84.94 74.89 69.88 59.95 59.88
1600x1024 60.17
1400x1050 85.00 74.76 70.00 59.98
1600x900 59.99 59.94 59.95 59.82
1280x1024 85.02 75.02 60.02
1440x900 59.89
1400x900 59.96 59.88
1280x960 85.00 60.00
1440x810 60.00 59.97
1368x768 59.88 59.85
1360x768 59.80 59.96
1280x800 59.99 59.97 59.81 59.91
1152x864 100.00 85.06 85.00 75.00 75.00 70.00 60.00
1280x720 60.00 59.99 59.86 59.74
1024x768 85.00 75.05 60.04 85.00 75.03 70.07 60.00
1024x768i 86.96
960x720 85.00 75.00 60.00
928x696 75.00 60.05
896x672 75.05 60.01
1024x576 59.95 59.96 59.90 59.82
960x600 59.93 60.00
832x624 74.55
960x540 59.96 59.99 59.63 59.82
800x600 85.00 75.00 70.00 65.00 60.00 85.14 72.19 75.00 60.32 56.25
840x525 85.02 74.96 69.88 60.01 59.88
864x486 59.92 59.57
800x512 60.17
700x525 85.08 74.76 70.06 59.98
800x450 59.95 59.82
640x512 85.02 75.02 60.02
720x450 59.89
700x450 59.96 59.88
640x480 85.09 60.00 85.01 72.81 75.00 59.94
720x405 59.51 58.99
720x400 85.04
684x384 59.88 59.85
680x384 59.80 59.96
640x400 59.88 59.98 85.08
576x432 100.11 85.15 85.09 75.00 75.00 70.00 60.06
640x360 59.86 59.83 59.84 59.32
640x350 85.08
512x384 85.00 75.03 70.07 60.00
512x384i 87.06
512x288 60.00 59.92
416x312 74.66
480x270 59.63 59.82
400x300 85.27 72.19 75.12 60.32 56.34
432x243 59.92 59.57
320x240 85.18 72.81 75.00 60.05
360x202 59.51 59.13
360x200 85.04
320x200 85.27
320x180 59.84 59.32
320x175 85.27
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-4 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-5 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
Aha, dzisiaj mam obraz jedynie na laptopie. Zabieram się za instalację sterowników NVidia.

Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3356
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Obraz tylko na jednym monitorze

Post autor: dedito »

Jak już się tak bawisz w reinstalacje, to zainstaluj sobie ze składnikami non-free.
radziwil
Posty: 38
Rejestracja: 09 marca 2009, 13:17

Re: Obraz tylko na jednym monitorze

Post autor: radziwil »

Próbowałem, pobrałem instalkę 11.3.0+nonfree na BD i ... instalka zawiera wersję EDU, gdzie podczas instalacji nawet nie mam wybory środowiska graficznego, tam wszystko z automatu się ustawia, nawet nazwa hosta. Wiem, wiem, to wszystko można zmienić, ale nie o to chodzi, abym użytkowanie systemu zaczął od odinstalowywania niepotrzebnych pakietów. Może bym poszedł tą drogą, gdyby system obsługiwał oba monitory, ale niestety, tylko ekran laptopa, no, chyba, że pobrałem nie tę instalkę co trzeba :-(
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3356
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Obraz tylko na jednym monitorze

Post autor: dedito »

Wybrałeś nie tą instalkę co trzeba.
Na ten komputer proponuję wersję testing obraz netiso https://get.debian.org/cdimage/unoffici ... 64/iso-cd/
Ewentualnie stable https://cdimage.debian.org/cdimage/unof ... so-hybrid/
ODPOWIEDZ