Brak reakcji myszki przy instalacji

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Waldzik
Posty: 2
Rejestracja: 31 lipca 2017, 13:56

Brak reakcji myszki przy instalacji

Post autor: Waldzik »

Zabrałem się do instalacji 'Bustera' na nowym sprzęcie. DVD z gazetki, napęd slim bez manualnego wyłącznika. Płyta gigabyte aorus pro wifi, SSD Sata samsung Evo 1 TB, procesor ryzen 5 2400 G. Pojawia się pierwsza strona instalatora i tu frustracja. Myszka nie reaguje (sprawdzałem przewodowe i bezprzewodowe). Klawiatura też bez reakcji (Labtec) innych nie sprawdzałem. Nie mogę wejść do bios'a ani wysunąć płyty. Sytuacja troszkę żałosna.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3334
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Brak reakcji myszki przy instalacji

Post autor: dedito »

Skoro nie możesz wejść do "Biosa" to nie wina instalatora Debiana.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner
Posty: 301
Rejestracja: 05 maja 2014, 17:15
Lokalizacja: Warszawa (mazowieckie)

Re: Brak reakcji myszki przy instalacji

Post autor: hsurim »

Na wszystkich gniazdach USB nie działają peryferia ?
Waldzik
Posty: 2
Rejestracja: 31 lipca 2017, 13:56

Re: Brak reakcji myszki przy instalacji

Post autor: Waldzik »

Tak
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3334
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Brak reakcji myszki przy instalacji

Post autor: dedito »

Złóż reklamację sprzętu u sprzedawcy.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner
Posty: 301
Rejestracja: 05 maja 2014, 17:15
Lokalizacja: Warszawa (mazowieckie)

Re: Brak reakcji myszki przy instalacji

Post autor: hsurim »

Jest w ogóle napięcie 5V w gniazdach USB ?
Jeśli jest możliwość resetu BIOSu (fizycznie) na płycie, to warto spróbować.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2256
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Brak reakcji myszki przy instalacji

Post autor: LordRuthwen »

Podepnij do innego gniazda. I mnie na płycie MSI tylko 2 z wszystkich gniazd USB były aktywne podczas bootu, reszta uaktywniała się później i nie dało się tego nijak zmienić. Najpewniej chodzi o te gdzie powinna być wpięta mysz i klawiatura.
ODPOWIEDZ