Nie mam pojęcia dlaczego ten błąd wyskakuje i jest on tylko przy tylko jednym nadawcy z błędnym certyfikatem opendkim. Czy możecie mnie nakierować?debian postfix/pipe[24353]: 1EFCE3020AE5: to=<EMAIL-ODBIORCY>, relay=spamassassin, delay=1.4, delays=0.92/0.01/0/0.46, dsn=5.3.0, status=bounced (command line usage error. Command output: lda: Fatal: Unknown argument: EMAIL-ODBIORCY Usage: dovecot-lda [-c <config file>] [-a <address>] [-d <username>] [-p <path>] [-f <envelope sender>] [-m <mailbox>] [-e] [-k] )
Dovecot, niezrozumiały błąd
-
Dovecot, niezrozumiały błąd
W logach mam
- LordRuthwen
- Moderator
Re: Dovecot, niezrozumiały błąd
Wygląda to na błąd w składni /etc/postfix/master.cf - pewnie zrobiłeś upgrade pakietów po dłuższym czasie?
-
Plik wygląda tak, ale nie był zmieniany od miesięcy:
I to są jedyne wpisy dovecota
Kod: Zaznacz cały
...
dovecot unix - n n - - pipe
flags=DRhu user=vmail:vmail argv=/usr/lib/dovecot/deliver -f ${sender} -d ${user}@${nexthop}
...
spamassassin unix - n n - - pipe user=vmail argv=/usr/bin/spamc -f -e /usr/lib/dovecot/deliver -f ${sender} -d ${recipient}
#spamassassin unix - n n - - pipe flags=DROhu user=vmail:vmail argv=/usr/bin/spamc -f -e /usr/lib/dovecot/deliver -f ${sender} -$
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2019, 10:11 przez LordRuthwen, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj znaczników CODE a nie QUOTE
Powód: Używaj znaczników CODE a nie QUOTE
- LordRuthwen
- Moderator
A ja mam tak:
Tak jak ty masz przestało mi działać tak z półtora czy dwa lata temu, zakładam, że nie restartowałeś usługi wcześniej?
flags=DRhu user=vmail:mail argv=/usr/lib/dovecot/deliver -f ${sender} -d ${recipient}
-
Ok, dzięki, wprowadziłem zmiany, testuję i zresetowałem teraz
-
Niestety błąd nadal występuje. Jakieś wskazówki co może być nie tak?
Lord, ja mam tak:LordRuthwen pisze: 11 lipca 2019, 10:11 A ja mam tak:Tak jak ty masz przestało mi działać tak z półtora czy dwa lata temu, zakładam, że nie restartowałeś usługi wcześniej?Kod: Zaznacz cały
dovecot unix - n n - - pipe flags=DRhu user=vmail:mail argv=/usr/lib/dovecot/deliver -f ${sender} -d ${recipient}
flags=DRhu user=vmail:vmail argv=/usr/lib/dovecot/deliver -f ${sender} -a ${recipient} -d ${user}@${nexthop}
-
U mnie też to działa, ale trafi się raz na 1000 email, który zostaje odbity i w jego treści jest powyższy błąd. Testowałem to na dovecot bez i z lda, i nie ma to większego znaczenia, a prócz tego komunikatu i zwrotki nie ma kompletnie żadnego innej informacji.pawkrol pisze: 01 sierpnia 2019, 23:01Lord, ja mam tak:LordRuthwen pisze: 11 lipca 2019, 10:11 A ja mam tak:Tak jak ty masz przestało mi działać tak z półtora czy dwa lata temu, zakładam, że nie restartowałeś usługi wcześniej?Kod: Zaznacz cały
dovecot unix - n n - - pipe flags=DRhu user=vmail:mail argv=/usr/lib/dovecot/deliver -f ${sender} -d ${recipient}
I mi działa. Ciekawe...Kod: Zaznacz cały
dovecot unix - n n - - pipe flags=DRhu user=vmail:vmail argv=/usr/lib/dovecot/deliver -f ${sender} -a ${recipient} -d ${user}@${nexthop}