xrandr - wymuszenie odświeżania

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2983
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: xrandr - wymuszenie odświeżania

Post autor: dedito » 19 kwietnia 2019, 20:03

A co jest trudnego w podanej wcześniej instrukcji?
Adding undetected resolutions

Due to buggy hardware or drivers, your monitor's correct resolutions may not always be detected by xrandr. For example, the EDID data block queried from the monitor may be incorrect. However, we can add the desired resolutions to xrandr. Also, this same procedure can be used to add refresh rates you know are supported, but not enabled by your driver.

First we run gtf or cvt to get the Modeline for the resolution we want:

$ cvt 1280 1024

# 1280x1024 59.89 Hz (CVT 1.31M4) hsync: 63.67 kHz; pclk: 109.00 MHz
Modeline "1280x1024_60.00" 109.00 1280 1368 1496 1712 1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync

Tip: For some LCD screens (e.g. Samsung 2343NW, Acer XB280HK), the command cvt -r (= with reduced blanking) is to be used.
Tip: If you find that the screen goes blank when the modeline is applied, try lower refresh rate (e.g. 30 or 45 instead of 60). The refresh rate should be passed as the third argument: cvt 2560 1440 45
Note: If the Intel video driver xf86-video-intel is used, it may report the desired resolution along with its properties in /var/log/Xorg.0.log — use that first if it is different from the output of gtf or cvt. For instance, the log and its use with xrandr:

[ 45.063] (II) intel(0): clock: 241.5 MHz Image Size: 597 x 336 mm
[ 45.063] (II) intel(0): h_active: 2560 h_sync: 2600 h_sync_end 2632 h_blank_end 2720 h_border: 0
[ 45.063] (II) intel(0): v_active: 1440 v_sync: 1443 v_sync_end 1448 v_blanking: 1481 v_border: 0

xrandr --newmode "2560x1440" 241.50 2560 2600 2632 2720 1440 1443 1448 1481 -hsync +vsync

You may also find similar lines for the modesetting driver.

Then we create a new xrandr mode. Note that the Modeline keyword needs to be ommited.

$ xrandr --newmode "1280x1024_60.00" 109.00 1280 1368 1496 1712 1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync

After creating it we need an extra step to add this new mode to our current output (VGA1). We use just the name of the mode, since the parameters have been set previously.

$ xrandr --addmode VGA1 1280x1024_60.00

Now we change the resolution of the screen to the one we just added:

$ xrandr --output VGA1 --mode 1280x1024_60.00

Note that these settings only take effect during this session.

If you are not sure about the resolution you will test, you may add a sleep 5 and a safe resolution command line following, like this:

$ xrandr --output VGA1 --mode 1280x1024_60.00 && sleep 5 && xrandr --newmode "1024x768-safe" 65.00 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -HSync -VSync && xrandr --addmode VGA1 1024x768-safe && xrandr --output VGA1 --mode 1024x768-safe

Also, change VGA1 to correct output name.
Praktycznie kopiuj/wklej wyniku z cvt.

KowaI
Posty: 15
Rejestracja: 06 grudnia 2006, 09:19

Re: xrandr - wymuszenie odświeżania

Post autor: KowaI » 20 kwietnia 2019, 08:04

Przecież napisałem że przy kroku --addmode wywala błąd.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2983
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: xrandr - wymuszenie odświeżania

Post autor: dedito » 20 kwietnia 2019, 11:38

A zrobiłeś wcześniej newmode, bo nie widać w Twoich wypowiedziach tego kroku?
Pokaż dokładnie co robiłeś.
Pokaż swoją konfigurację sprzętowo-programową.
xrandr może nie współpracować z Twoją kartą grafiki i wtedy trzeba spróbować zrobić to przez plik konfiguracyjny xorg.

KowaI
Posty: 15
Rejestracja: 06 grudnia 2006, 09:19

Re: xrandr - wymuszenie odświeżania

Post autor: KowaI » 20 kwietnia 2019, 23:33

Witam. Robiłem newmode i nie zgłosił problemu. Temat do zamknięcia. Kupiłem innym monitor który natywnie obsługuje 75 Hz. Ten który miałem wcześniej miał tylko 60 Hz. Pod windowsem udało mi się wymusić ale musiałem ustawić ustawić Reduced blanking. Natomiast xrandr pozwala ustawić Reduced blanking tylko dla wielokrotności 60 Hz. Nie wiem z czego to wynika ale walka nie była warta. Dzięki wielkie za zainteresowanie i pomoc.

ODPOWIEDZ