linux a DVD-RAM

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
nehalem

linux a DVD-RAM

Post autor: nehalem »

nagrywarki DVD zrobiły wielki postęp na przestrzeni ostatnich lat, to chyba jasne. obecnie dobrą wypalarkę można nabyć już za 150 zł. Większość z nowych napędów (np NEC) to tzw napędy multi DVD, które są zgodne z DVD-RAM.
jądra z serii 2.6 (a już napewno te dostępne w debian testing) już na starcie obsługują krążki RAM (nie wiem jak jest w przypadku serii 2.4).

Krok po kroku, jak przygotować taką płyŧę
1. kupić krążek w sklepie (obecnie verbatima 3x można nabyć już za 8 zł)
2. upewnić się że dowolny użytkownik może płytę podmontowywać i odmontowywać
3. sformatować płytę poleceniem /sbin/mke2fs /dev/hdc. Oczywiście nie u każdego będzie to hdc. Jeśli ktoś ma dwa napędy, to niech upewni się, który widnieje pod jaką nazwą w katalogu dev. Polecenie należy wstukać z poziomu super użytkownia, ew za pomocą sudo.

... i to w zasadzie wszystko
około 5% miejsca na dysku idzie dla super użytkownia, więc to oznacza że ma się całe 4 giga do swojej dyspozycji.

4. po włożeniu płytki wystarczy ją podmontować, i można już nagrywać na płytę (tak jakbyśmy nagrywali na flopa lu twardy dysk, czyli polecenia, kopiuj, wklej, wytnij, etc).

co kilkadziesiąt montowań, należy sprawdzić płytę pod kątem błędów. Wystarczy wtedy wstukać polecenie e2fsck /dev/hdc. Należy przy tym pamiętać, że nie wolno tego wykonywać na podmontowanej płycie, gdyż dane mogą ulec zniszczeniu, no i oczywiście polecenie wydajemy ze pomocą sudo, lub z konta root.

Przykład. mamy na dysku plik 'GoogleEarthLinux.bin' i chcemy go zmagazynować na płycie DVDRAM. katalog użytkownika to 'piotr'.
1 wkładamy płytę
2. mount /media/cdrom -> punkt montowania cdromu
3. cp /home/piotr/GoogleEarthLinux.bin /media/cdrom/
4. umount /media/cdrom
5. eject /media/cdrom

oczywiście, jeśli ktoś preferuje klikanie, spokojnie może to zrobić z poziomu swojego ulubionego X za pomocą menedżera okien.

Zalety DVDRAM
- nie potrzeba żadnego software do nagrywania (windowsocy mogą zapomnieć, oni muszą instalować nero incd, które lubi się wywalić)
- mamy sporą dyskietkę, która jest zdecydowanie trwalsza niż DVD-RW

Wady
- cena (jednak to 8 zł)
- prędkość (pliki powyżej 50 mega nagrywają się dość długo)

P.S. jeśli po formatowaniu okaże się że tylko root może na niej tworzyć katalogi, itp, wtedy pomocne może się okazać chmod a+rwx

np

cd /media/cdrom
sudo mkdir xxx (gdzie za xxx wstawiamy nazwę katalogu)
sudo chmod a+rwx xxx

i w tym momencie, każdy user ma uprawnienia do korzystania z katalogu :)
sajgon

Problem

Post autor: sajgon »

Na jakiej wersji jądra to robisz - przeszukałem google - ale nie znalazłem odpowiedzi - więc próbuję tutaj

Przy opcji założenia systemu plików odpowiada ze nie może założyć superblocku - bo płyta jest tylko do odczytu - przy czym za pomocą UDF Tolls płytkę da się sformatować do UDF-a - ale to jest /dev/pktcddvd/0 a nie /dev/hdc/
Jak sprawić aby czysta płyta DVD-RAM była rozpoznawalna jak RW

dvd-ram-control -rdwr /dev/hdc - nic nie daje - twierdziże płytka nie ma blokady

Próby robiłem ne Etch Stable
Zablokowany