dwa switche i LACP Link Aggregation

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
sethiel
Junior Member
Posty: 752
Rejestracja: 28 stycznia 2008, 11:50
Lokalizacja: Wrocław

dwa switche i LACP Link Aggregation

Post autor: sethiel » 03 sierpnia 2016, 15:51

Mam pytanie tochę nie linksowe :).

Dwa swite. Switche pomiędzy sobą mają 10Gbit/sec.
Na każdym switchu na dwóch portach 1Gbit/sec skonfigurowany Link Aggregation i LACP. Czyli dwa razy po 2Gbit/sec.
Do tego wpinam serwer z czterema sieciówkami - dwie sieciówki w jeden switch, dwie w drugi. Na serwerze mam na tych czterech sieciówkach jedną grupę Link Aggregation z włączonym LACP.
Czy ja będę miał 4Gb/sec czy 2Gb/sec ?
Czy oba switche będą wiedziały że tam jest jedna duża grupa?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2080
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: dwa switche i LACP Link Aggregation

Post autor: LordRuthwen » 07 sierpnia 2016, 19:08

Chyba nie bardzo, drugą grupę możesz wykorzystać jako Fail Over

sethiel
Junior Member
Posty: 752
Rejestracja: 28 stycznia 2008, 11:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: dwa switche i LACP Link Aggregation

Post autor: sethiel » 08 sierpnia 2016, 13:14

Wiesz może czy przy takim np Synology (czy czymkolwiek, inny przykład TEAM w W2012R2) w którym to też można załączyć Link Aggregation bez LACP (switch independent) będzie tak samo?
Muszę niestety to wykminić już teraz zanim będę miał zabawki na testy.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2080
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: dwa switche i LACP Link Aggregation

Post autor: LordRuthwen » 08 sierpnia 2016, 20:54

Z tego co wiem można to zrobić w "wirtualnych switchach" na sprzęcie HP

sethiel
Junior Member
Posty: 752
Rejestracja: 28 stycznia 2008, 11:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: dwa switche i LACP Link Aggregation

Post autor: sethiel » 09 sierpnia 2016, 22:36

Wziąłem dwa switche na testy HP1920, połączyłem je dla pewności 4Gbit/sec, połączyłem dwie sieciówki Synology NAS - jedną do jednego switcha drugą do drugiego. Puściłem transfer około 950Mbit/sec. Przełączyłem dwie sieciówki na jeden switch i uwaga.....
transfer się nie zmienił. Do 4 liter taki test. Muszę mieć coś lepszego chociaż dwa serwery po 4-8 sieciówek. Wtedy można coś uwiarygodnić.

ODPOWIEDZ