pytanie dotycz

Ogólne pytania dotyczące systemu
william7

pytanie dotyczące repozytoriów debiana dla linuksa

Post autor: william7 »

Może niektórzy znają mój problem z niemożliwością instalacji gruba przy instalacji debiana więc dziś przypadkiem dowiedziałem się o cdlinux.pl polskiej dystrubucji bazujacej na debianie sid.
Poniewaz nie jestem doswiadczonym użytkownikiem linuksa w w szczególności debiana z obawą dodam repozytoria unstable do sources.list, tutaj mam pytanie czym grozi korzystanie z repozytoriów lenny zamiast sid?
Chciałbym zeby pakiety które instaluje byłby bardziej stabilne, ale nie wiem czym grozi takie mieszanie repozytoriów...?
pozdrawiam.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Jak ma być stabilnie, to tylko stable (Etch). ¯adna inna gałąź (testing & unstable) Ci 100% stabilności nie gwarantuje, a tym bardziej mieszanie testing i sid'a.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Jak ma być stabilnie, to tylko stable (Etch). ¯adna inna gałąź (testing & unstable) Ci 100% stabilności nie gwarantuje, a tym bardziej mieszanie testing i sid'a.
kolega napisał że ma zupełnie inną dystrybucję, więc chyba go nie zrozumiałeś.

william7, co do repo, to nie wiem jak duże różnice są pomiędzy CDlinux.pl a Debianem, dlatego nie wiem czy przypasują repozytoria, ale wydaje mi się że powinny działać.
jeśli CDlinux.pl jest oparty na Sidzie, to polecam Ci dać repo do Sida, w przeciwnym razie mogą być problemy z zależnościami.

a co do Twojego problemu z grubem, to może spróbuj po prostu zainstalować gruba z CDlinux.pl a zostawić sobie jako system Debiana.
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

Albo zainstaluj sobie nawet i LILO :) ...
ODPOWIEDZ