Witam
Na wstępie proszę o wyrozumiałość bo jestem dopiero raczkującym w temacie i to co dla niektórych jest oczywiste dla mnie oczywistością nie będzie. Szukałem bardzo dużo na ten temat i nie potrafię znaleźć odpowiedzi.
Aby skonfigurować OpenLDAP w wersji 2.4 należy skonfigurować katalog slapd.d. W tym katalogu znajdują się dalsze podkatalogi np olcDatebase={2}bdb. Praktycznie każdy poradnik w internecie prezentuje konfigurację za pomocą edytora tekstowego a w samym pliku jest napisane jak byk DO NOT EDIT!! Use ldapmodify. I moje pytanie jak użyć zapytania ldapmodify aby np w pliku olcDatebase={2}bdb zmienić olcRootDN na to co chcę?
Zapoznałem się ze składnią polecenia ldapmodify ale dalej nie potrafię go używać.
Bardzo bym prosił o wytłumaczenie bo nie ukrywam że bardzo mnie to gryzie.
Pozdrawiam
Konfiguracja LDAP
Zobacz tak
Kod: Zaznacz cały
sudo ldapmodify -Q -Y EXTERNAL -H ldapi:/// <<EOF
dn: olcDatabase={2}hdb,cn=config
changetype: modify
replace: olcRootDN
olcRootDN: cn=admin,dc=domena,dc=lan
EOF
modifying entry "olcDatabase={2}hdb,cn=config"
Byle jakimW jakim katalogu powinienem się znajdować aby wydać to polecenie? po wpisaniu
Sprawdź jeszcze jaki masz backend bazy oraz numer /etc/ldap/slapd.d/cn=config (mdb,hdb,bdb)
Czyli np dla czegoś takiego:
/etc/ldap/slapd.d/cn=confi/olcDatabase={1}mdb.ldif
Kod: Zaznacz cały
sudo ldapmodify -Q -Y EXTERNAL -H ldapi:/// <<EOF
dn: olcDatabase={[B]1[/B]}[B]mdb[/B],cn=config
changetype: modify
replace: olcSuffix
olcSuffix: dc=domena,dc=lan
EOF
olcDatabase={2}bdb.ldif
Ta konfiguracja jest totalnie goła. Zainstalowałem ledwo pakiety i chciałem zacząć konfigurację z komendą ldap modify ale raz że nie wiem jak jej używać to dwa nawet jak znajdę coś co wygląda co powinno działać np to co wkleiłeś to nic się nie dzieje.
Domyślam się że po wklepaniu ldapmodify -Q -Y EXTERNAL -H ldapi:/// <<EOF powinien otworzyć się jakiś kreator wprowadzania danych (to co jest u ciebie poniżej ) a absolutnie nic sie nie dzieje poza wyskoczenie symbolu > gdzie moge pisac w nieskończonośc. http://tiny.pl/ggd41 Wzoruję się tym poradnikiem i np punkcie 5 jest to co chcę zrobić ale nic się nie dzieje. Mam nadzieje że mnie rozumiesz
Ta konfiguracja jest totalnie goła. Zainstalowałem ledwo pakiety i chciałem zacząć konfigurację z komendą ldap modify ale raz że nie wiem jak jej używać to dwa nawet jak znajdę coś co wygląda co powinno działać np to co wkleiłeś to nic się nie dzieje.
Domyślam się że po wklepaniu ldapmodify -Q -Y EXTERNAL -H ldapi:/// <<EOF powinien otworzyć się jakiś kreator wprowadzania danych (to co jest u ciebie poniżej ) a absolutnie nic sie nie dzieje poza wyskoczenie symbolu > gdzie moge pisac w nieskończonośc. http://tiny.pl/ggd41 Wzoruję się tym poradnikiem i np punkcie 5 jest to co chcę zrobić ale nic się nie dzieje. Mam nadzieje że mnie rozumiesz