Instalacja karty nano WiFi RALink na Debian
Bardzo chętnie tylko nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc zrób porządek z systemem. Zasadniczo jest to świeża standardowa instalacja z zainstalowanym tylko kilkoma usługami (ssh, oracle xe, postgresql, openvpn) raczej nic nie mieszałem w konfiguracji itd więc chętnie to uporządkuje tylko nie bardzo wiem co ...
Squeeze to już dość archaiczna wersja i jeśli nie ma bezwzględnej potrzeby to może lepiej wziąć trochę nowsze Wheezy lub obecne wydanie stabilne. Ręczne rozwiązywanie konfliktów, czy instalowanie jest dość czasochłonne, ostatnio straciłam prawie cały dzień na czymś takim, ale tam nie było innego wyjścia 
Wracając do tematu:

Wracając do tematu:
Kod: Zaznacz cały
cd /tmp
sudo wget http://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/g/gcc-4.3/gcc-4.3_4.3.5-4_i386.deb
sudo dpkg -i gcc-4.3_4.3.5-4_i386.deb
sudo apt-get install -f
Renia co do:
to zwróciło mi błędy
Co do pytania dlaczego akurat ten debian ... to może źle się wyraziłem mówiąc "świeża". System postawiony został na początku 2013 roku. Od razu mówię, że to był mój pierwszy linux bez nakładki graficznej stawiany i konfigurowany od A do Z tylko przeze mnie. Dlaczego ta dystrybucja ... z tego co pamiętam to był jakiś straszny problem z instalacją oracle 10 xe i gdzieś na forach wyczytałem, że na tej dystrybucji śmiga więc ściągnąłem i zainstalowałem akurat to. W zasadzie na tym moim sprzęcie wszystko jest skonfigurowane (prócz jednej rzeczy o którą pewnie zapytam w innym temacie) i gdyby nie fakt zmiany miejsca zamieszkania i konieczności przeniesienia fizycznie maszyny to bym tam nic nie ruszał a tak ... sami widzicie jaki kosmos się dzieje ....
[color=#333333]dpkg -i gcc-4.3_4.3.5-4_i386.deb[/color]
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu gcc-4.3.(Odczytywanie bazy danych ... 48144 files and directories currently installed.)
Rozpakowanie gcc-4.3 (z gcc-4.3_4.3.5-4_i386.deb) ...
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gcc-4.3:
libgomp1 (4.7.2-5) narusza zależności gcc-4.3 (<< 4.3.6-1) i jest zainstalowany.
Wersją gcc-4.3 do skonfigurowania jest 4.3.5-4.
libstdc++6 (4.7.2-5) narusza zależności gcc-4.3 (<< 4.3.6-1) i jest zainstalowany.
libgcc1 (1:4.7.2-5) narusza zależności gcc-4.3 (<< 4.3.6-1) i jest zainstalowany.
dpkg: błąd przetwarzania gcc-4.3 (--install):
problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
gcc-4.3
pawkrol
Bardzo chętnie to zrobię ale ... raz już odpaliłem apt-get upgrade i ... ku mojemu zdziwieniu postgres (w wersji 8.4) sam się zaktualizował do najnowszej (wtedy) wersji 9.2. Nauczony doświadczeniem wiem, że przed taką operacją wystarczyło zakomentować w source.list repo z postgresem jednak akurat na serwerze stoi baza, która jest mi dość potrzebna i nie chciałbym jej stracić. Ponadto pamiętam, że był problem z ssh i nie szło się połączyć. Asekuracyjnie kupiłem drugi dysk o tej samej pojemności i jeśli byście mi podpowiedzieli w jaki sposób mogę zrobić idealnego dumpa na ten dysk aby w razie gdyby się coś nie powiodło mieć kopię zapasową to zaraz bym się za to wziął.
Bardzo chętnie to zrobię ale ... raz już odpaliłem apt-get upgrade i ... ku mojemu zdziwieniu postgres (w wersji 8.4) sam się zaktualizował do najnowszej (wtedy) wersji 9.2. Nauczony doświadczeniem wiem, że przed taką operacją wystarczyło zakomentować w source.list repo z postgresem jednak akurat na serwerze stoi baza, która jest mi dość potrzebna i nie chciałbym jej stracić. Ponadto pamiętam, że był problem z ssh i nie szło się połączyć. Asekuracyjnie kupiłem drugi dysk o tej samej pojemności i jeśli byście mi podpowiedzieli w jaki sposób mogę zrobić idealnego dumpa na ten dysk aby w razie gdyby się coś nie powiodło mieć kopię zapasową to zaraz bym się za to wziął.
Jest taki program dd.woolfik pisze:Asekuracyjnie kupiłem drugi dysk o tej samej pojemności i jeśli byście mi podpowiedzieli w jaki sposób mogę zrobić idealnego dumpa na ten dysk aby w razie gdyby się coś nie powiodło mieć kopię zapasową to zaraz bym się za to wziął.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Disk_cloning
Postaram się dziś uruchomić ten Disk_cloning i jeśli zadziała to odpalę upgrade. Mam nadzieje, że przed weekendem zdążę to zrobić i pochwalę się jak poszło.
Pawkrol zrobiłem jak mi poradziłeś. Najpierw backup całości za pomocą dd (przeszło bez problemów) potem zmiana source.list, w kolejnym kroku apt-get update i apt-get upgrade. Przeszło bez problemów. Postanowiłem jednak jeszcze zrobić taki myk i puściłem mu restart. Po restarcie system nie wstał i uruchamia mi się grub rescue z wyjątkiem out of disk. Możecie coś podpowiedzieć?
Pawkrol zrobiłem jak mi poradziłeś. Najpierw backup całości za pomocą dd (przeszło bez problemów) potem zmiana source.list, w kolejnym kroku apt-get update i apt-get upgrade. Przeszło bez problemów. Postanowiłem jednak jeszcze zrobić taki myk i puściłem mu restart. Po restarcie system nie wstał i uruchamia mi się grub rescue z wyjątkiem out of disk. Możecie coś podpowiedzieć?
Operacja się udała, pacjent zmarłwoolfik pisze:Pawkrol zrobiłem jak mi poradziłeś. Najpierw backup całości za pomocą dd (przeszło bez problemów) potem zmiana source.list, w kolejnym kroku apt-get update i apt-get upgrade. Przeszło bez problemów. Postanowiłem jednak jeszcze zrobić taki myk i puściłem mu restart. Po restarcie system nie wstał i uruchamia mi się grub rescue z wyjątkiem out of disk. Możecie coś podpowiedzieć?

Może moderator coś podpowie, ale ja w takich wypadkach stawiam czysty system od nowa, bo szybciej idzie niż naprawa. Zamiast Squeeze można spróbować Wheezy. Na wszelki wypadek zrób jeszcze kopię tej bazy gdzieś na boku i innych ważnych plików. Dwie kopie lepsze od jednej, zwłaszcza jak pech doskwiera