W systemie windows przełączanie między aplikacjami następuje po wciśnięciu kombinacji alt + tab. Skrót ten działa zawsze także w grach directX i OpenGL. Natomiast na linuksie coś mi nie gra bo podczas włączonej jakiejś gry nie da się jej zrzucić do paska i zrobić czegoś na pulpicie. Konkretnie chodzi mi o gry Xmoto i TuxRacer, podejrzewam też że w innych grach tego typu objaw będzie taki sam. Nie da się ich zrzucić do paska podczas gry
Czy jest to ogólna przypadłość linuksa czy też robi się to jakoś inaczej ?? a może trzeba gdzieś jakąś opcję uaktywnić o której nie wiem ??
Do konsoli tekstowej mogę przejść ale podobno nie wolno odpalać Xów na kilku konsolach jednocześnie.
A pozatym mi chodzi o to by grę wrzucić na pasek który jest w konsoli graficznej.
Natomiast przełączanie między wirtualnymi pulpitami w gnomie odbywa się u mnie CTRL+ALT+strzałka tyle że podczas gry ta kombinacja też nie działa.
Chodzi mi o wirtualne pulpity w gnomie. U mnie na xfce działa, sprawdź czy też nie masz jakiegoś skrótu klawiaturowego, który włącza _konkretny_ wirtualny pulpit.
faloxx pisze:Do konsoli tekstowej mogę przejść ale podobno nie wolno odpalać Xów na kilku konsolach jednocześnie.
A pozatym mi chodzi o to by grę wrzucić na pasek który jest w konsoli graficznej.
Natomiast przełączanie między wirtualnymi pulpitami w gnomie odbywa się u mnie CTRL+ALT+strzałka tyle że podczas gry ta kombinacja też nie działa.
Dlaczego nie? Odpalasz w chroocie ixy na innej konsoli niz 7 i testujesz sobie srodowiska, czy do czego byloby Ci tam to potrzebne.
Nie twierdzę że nie można bo nie wiem, ale trochę odchodzimy od tematu.
Chodzi mi o to jak będąc na jednej konsoli graficznej zrzucić pełnoekranową grę do panelu/paska i móc np skorzystać z przeglądarki, poczty, kadu, skype czy czegokolwiek innego, a gra czeka na paseczku grzecznie kiedy znów się na nią przełączę.
W windowsie taką sztuczkę robi się kombinacją ALT+TAB a jak w Linuksie ????
Ponton --> pierwszą rzeczą którą zrobiłem zanim napisałem tego posta to dokładne sprawdzenie wszystkich skrótów systemowych. Ustawiłem sobie trzy pulpity i skróty które prowadzą odpowiednio do nich to CRTL+F1,F2,F3. I gdyby to działało albo też jakikolwiek inny skrót który można sobie zdefiniować to tego wątku by nie było. A Rad napisał o tym iż ma taką opcję w XFace a ja używam Gnome.
faloxx pisze:W systemie windows przełączanie między aplikacjami następuje po wciśnięciu kombinacji alt + tab.
a masz aktywną jeszcze jakąś aplikację na którą mógłbyś się przełączyć?
i mnie ten skrót nie działa jeśli mam otwarte tylko jedno okno - bo niby na co ma się przełączyć?