Postfix nie odbiera wiadomo

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
starach
Beginner

Postfix nie odbiera wiadomości lub nie docierają one

Post autor: starach »

Witam,

Uczę się instalowania i konfigurowania serwera poczty Postfix. Po poprawny ustawieniu reverse dns ( PTR ) udaje mi się wysyłać wiadomości na moją skrzynkę google niestety mam 2 problemy z odbieraniem poczty.

Przed ich przedstawieniem jeszcze drobna ( chyba ) nieznacząca informacja o środowisku.
Debian na którym funkcjonuje serwer poczty jest gościem uruchamianym przez VirtualBox.

1) Wysyłając wiadomość na adres root (at) tarach.net z mojej skrzynki na gmail. Otrzymuję następującą odpowiedź:
Delivery to the following recipient failed permanently:root (at) tarach.net
Technical details of permanent failure:
Google tried to deliver your message, but it was rejected by the server for the recipient domain
tarach.net by domains018.home.pl. [89.161.255.31].

The error that the other server returned was:

550 5.1.1 User not found
Nie zależy to od użytkownika. W przypadku innych jest tak samo.

2) W pliku main.cf w sekcji mydestination ustawiłem obsługę subdomeny newh.tarach.net przy próbie wysłanie mejla na ten adres otrzymuję komunikat
Technical details of permanent failure:
Google tried to deliver your message, but it was rejected by the server for the recipient domainnewh.tarach.net by domains018.home.pl. [89.161.255.31].

The error that the other server returned was:
553 5.7.1 We don't relay mail
Czy to znaczy że to home.pl na którym mam wykupioną domenę odrzuca ją, bo muszę zdefiniować "na twardo" subdomenę?
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Po pierwsze gdzie masz serwer pocztowy.
Debian na którym funkcjonuje serwer poczty jest gościem uruchamianym przez VirtualBox.
W domu ? Jeśli tak masz publiczne ip ? przekierowałeś porty ?

Jakie masz wpisy mx w swojej domenie ?
Awatar użytkownika
Andyk
Beginner

Post autor: Andyk »

W tym momencie to na Twój serwer nie jest możliwe wysłanie żadnej wiadomości, bo nic nie słucha na 25 porcie. Jak chcesz przetestować odbieranie wiadomości, to sprawa jest prosta, telnet na port 25 i robisz to co robi serwer poczty. Jak nie wiesz co robi serwer poczty, to sobie podsłuchaj transmisje z Twojego serwera skoro możesz wysyłać, np tak:

Kod: Zaznacz cały

ngrep -W byline port 25
I czytaj logi, postfix ma czytelne logi, w porównaniu np. do qmaila.
pawkrol pisze:Po pierwsze gdzie masz serwer pocztowy.

W domu ? Jeśli tak masz publiczne ip ? przekierowałeś porty ?
Przecież napisał, że wysłal wiadomość na skrzynkę gmail.
Jakie masz wpisy mx w swojej domenie ?
Możesz sobie odpytać DNS i sprawdzić.

Nie lep postu pod postem tylko używaj opcji "Edycja wiadomości". // LittleSatan'sHelper
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Andyk, czytaj ze zrozumieniem, napisał ze wysłał ZE skrzynki na gmailu a nie NA skrzynkę na gmailu.
Więc pytanie jest zasadnicze, bo znając życie serwer ma za natem.
Awatar użytkownika
Andyk
Beginner

LordRuthwen pisze:Andyk, czytaj ze zrozumieniem, napisał ze wysłał ZE skrzynki na gmailu a nie NA skrzynkę na gmailu.
Więc pytanie jest zasadnicze, bo znając życie serwer ma za natem.
Uczę się instalowania i konfigurowania serwera poczty Postfix. Po poprawny ustawieniu reverse dns ( PTR ) udaje mi się wysyłać wiadomości na moją skrzynkę google
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

No to dodaj jeszcze do tego SPF oraz DKIM i Twoja poczta nie będzie trafiała do spamu :)
Awatar użytkownika
Andyk
Beginner

Z google, miałem akurat sporo doczynienia ostatnio i google ma teraz DKIM w głębokim poważaniu. Czemu nie, lepiej mieć to niż nie mieć, ale nawet jeżeli czysty adres walał się kiedyś po RBL'ach to DKIM nic nie pomoże i może minąć trochę czasu zanim google się "nauczy". Najszybciej i najprościej to zmiana IP, albo SNAT.
starach
Beginner

Post autor: starach »

@pawkrol: Miałeś rację. Problem dotyczył wpisów MX.

@LordRuthwen: Najtańszy wynajęty w hetzner.de

edit>
Chyba wypada żebym dokładniej opisał swoje błędy, bo nie były one trywialne.

1. Pierwszym absurdem jakiego się dopuściłem było stworzenie kopi oryginalnych plików konfiguracyjnych dovecot'a, które zmieniałem i nazwanie ich ...orig.conf, co powodowało ich wczytanie zgodnie z wzorcem i nadpisanie zmienionych plików konfiguracyjnych. ( EPIC FAIL )
/etc/dovecot/dovecot.conf
# Most of the actual configuration gets included below. The filenames are# first sorted by their ASCII value and parsed in that order. The 00-prefixes
# in filenames are intended to make it easier to understand the ordering.
!include conf.d/*.conf
2. Wspomniane wcześniej rekordy MX. Chciałem skonfigurować postfix'a dla 3ch domen, kiedy nie potrafiłem dla jednej. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że głównym powodem dla których mejle wysyłane nie docierały było to, że FQDN ze zmiennej myhostname z pliku /etc/postfix/main.cf nie miał tej samej wartości co FQDN dla wpisu MX domeny z której wysyłałem wiadomość.

Przykładowo wysłałem z domenaB.com dla której MX miał wartość mail.domenaB.com, natomiast myhostname miało wartość mail.domenaA.com. Skutkowało to odbiciem wiadomości ponieważ mój postfix dostarczając ją na skrzynkę gmail identyfikował się jako mail.domenaA.com natomiast gmail-owi po sprawdzeniu wpisu MX dla domeny "coś się nie zgadzało", więc kompletnie olewał mejla nie wrzucając go nawet do folderu spam.

----
Uff sporo się nauczyłem męcząc ten temat o DNS i poczcie, ale dalej mnie ta tematyka "przeraża"
Teraz z uporem maniak będę kombinował jak wdrożyć dynamiczny myhostname​ żeby serwer poczty identyfikował się inaczej dla każdej obsługiwanej domeny. Wish me luck. :)
Awatar użytkownika
Andyk
Beginner

starach pisze: Uff sporo się nauczyłem męcząc ten temat o DNS i poczcie, ale dalej mnie ta tematyka "przeraża"
Teraz z uporem maniak będę kombinował jak wdrożyć dynamiczny myhostname​ żeby serwer poczty identyfikował się inaczej dla każdej obsługiwanej domeny. Wish me luck. :)
OK, tylko ciekawi mnie po co? Nieumiejętne kombinowanie z tym spowoduje to, że Twoje wiadomości będą trafiały do spamu, albo nie zostaną przyjęte.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

@starach: po co? Ustaw myhostname zgodny z rekordem PTR dla danego adresu IP a w MX podawaj adres IP - to by było na tyle :P
ODPOWIEDZ