Pytanie o .bash_aliases
Pytanie o .bash_aliases
Dodałem interesujące mnie aliasy do pliku .bash_aliases potem komenda . /home/.../.bash_aliases i normalnie aliasy działały, ale gdy zalogowałem się do roota już nie, a więc jako root też zedytowałem ten plik i znowu wydałem polecenie . /home/..../.bash_aliases i teraz aliasy działały też na roocie, jak wyszedłem z roota aliasy działały również ale gdy loguje się*znów na roota muszę ponownie wydawać komendę . /home/.../.bash_aliases żeby aliasy działały bo inaczej nie chcą... Jaki jest sposób żeby nie musieć*tego wpisywać za każdym razem jak się wyloguje i wloguję ponownie na roota ?
- marcin1982
- Moderator
Dla użytkownika odpowiednim plikiem do zdefiniowania aliasów jest:
Kod: Zaznacz cały
/root/.bashrc
Każdy użytkownik ma swój plik konfiguracyjny powłoki i swoje wpisy z alisami . I kiedy logujesz sie na konto danego usera to jego aliasy będą tylko wykonywane.
Musisz przekopiować sobie te aliasy ze swojego pliku do pliku konfiguracyjnego powłoki usera root.
Nie kopiuj czasami całego pliku konfiguracyjnego tylko wpisy aliasów. Bo są różnice root a user
Musisz przekopiować sobie te aliasy ze swojego pliku do pliku konfiguracyjnego powłoki usera root.
Nie kopiuj czasami całego pliku konfiguracyjnego tylko wpisy aliasów. Bo są różnice root a user