Witam
Koledzy, jakiś czas temu zrezygnowałem z routera na rzecz miniPC który jest moim routerem.
Router stoi na ubuntu server i udostępnia połączenie mojego dostawcy kablowego ( DHCP server )
Dodatkowo na serwerze zainstalowana jest usługa openvpn server - gdzie łącze pozostałe sieci domowe z innych lokalizacji.
Na tym właśnie serwerze chciałbym uruchomić jeszcze jedną sesję openvpn tym razem działającą jako client i przekierowywać dla wybranych komputerów ruch przez obcy serwer vpn (cyberghostvpn)
Czy jest to możliwe ?
Czy squid jest tu najlepszym rozwiązaniem ?
W chwili obecnej po sztywnym połączeniu się jako client usługi cyberghostvpn, mam internet z innej lokalizacji.
Jednak przestaje mieć możliwość korzystania z moich innych lokalizacji sieciowych, co robię nie tak ?
Czy ktoś ma doświadczenie w budowaniu takiego rozwiązania.
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
squid i openvpn
Z cyberghost-vpn łącze się na routerze, jako klient używając openvpn.
Nie chciałbym całego ruchu przekierowywać jako to się dzieje obecnie.
Chciałbym dla wybranych adresów IP w sieci lokalnej puszczać ruch przez VPN, a dla reszty przez mojego dostawce.
Najwygodniej używało by mi się proxy, ze względu na to że w każdej chwili mógłbym zrezygnować z tego zmieniając konifgurację przeglądarki.
Router to Intel Celeron 1037U - 4GB Ram, Dysk SSD
Nie chciałbym całego ruchu przekierowywać jako to się dzieje obecnie.
Chciałbym dla wybranych adresów IP w sieci lokalnej puszczać ruch przez VPN, a dla reszty przez mojego dostawce.
Najwygodniej używało by mi się proxy, ze względu na to że w każdej chwili mógłbym zrezygnować z tego zmieniając konifgurację przeglądarki.
Router to Intel Celeron 1037U - 4GB Ram, Dysk SSD