Aplet NetworkManager&WICD

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Yampress wiem, że w poldku (PLD) jest men. pakietów o tej samej nazwie, miałem chwilową styczność z tym systemem i mówi się na niego w zdrobnieniu poldek..
Awatar użytkownika
Renia

Post autor: Renia »

navigator pisze:Jak macie xfce i jak zainstalujecie WICD to Aplet NetworkManager wyłączacie, odinstalowujecie?
Wyrzucam dość brutalnie:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -P network-manager network-manager-gnome
Aby po aktualizacji tych pakietów czasem się nie uruchamiały wraz ze startem systemu. Podobnie robię z Avahi i innymi nieprzydatmi dla mnie pakietami.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Renia to ja nie wiem jak Wy stawiacie system, że musicie coś wywalać jeszcze, przecież żaden nm domyślnie się nie instaluje z xfce
Awatar użytkownika
Renia

Normalnie instaluję Debiana z XFCE i po uruchomieniu usługa Network Managera jest aktywna. Wcale by mi to nie przeszkadzało, ale do dziś nie odkryłam jak zmusić to ustrojstwo do ciągłej pracy z kartą sieciową, która ma przypisany adres na sztywno i "wisi" na niej Samba i SSH. A więc korzystam z networking.
Awatar użytkownika
Menel
Member

to nie instalujesz normalnie tylko z całą masą niepotrzebnych rzeczy, normalnie to z reguły instalujesz pierw system bazowy a potem sobie strugasz resztę według uznania i żaden nm bez twojej wiedzy się nie zainstaluje albo deboostrapem lecisz jak masz czas ale wtedy masz system idealnie skrojony;>
Awatar użytkownika
Renia

Zależy od sytuacji. Na desktopie z XFCE to co tam domyślnie jest instalowane i tak się przydaje, poza kilkoma wyjątkami, czyli niepotrzebnymi usługami, ale to załatwiam jednym poleceniem więc dla mnie tak jest szybciej.
Awatar użytkownika
Menel
Member

pewnie, jak używasz większości to nie ma się co spuszczać nad instalacją..jak kto lubi i uznaje..ja się zawsze przykładam do instalacji i lubię trochę podłubać i skroić wszystko wedle swoich potrzeb, wtedy mam większą "władzę" nad swoim systemem..;>
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Tak sobie kliknąłem w ten temat i czytam i czytam i się zastanawiam - czemu się tak zawsze wszyscy prujecie na tego Network Managera (nie tylko w tym temacie)? Wyjaśnijcie mi to czy to na zasadzie "nie używać bo nie, bo jest wujowy*" czy są jakieś sensowne przesłanki, ku temu, żeby faktycznie tego Managera wysłać w kosmos? Tylko mi nie piszcie, że jest stabilniejszy itp. bo ja od początku moich zmagań z linuksami używałem zawsze NM. I nie mogę wygrzebać z pamięci żadnej sytuacji kiedy bym miał z nim jakieś problemy.
*A jeśli tak to czemu? I piszę tutaj z pozycji zwykłego użyszkodnika, który używa kabla, wifi ewentualnie modemu 3g i w tym się NM dobrze sprawdza.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Menel pisze:(...) żaden nm domyślnie się nie instaluje z xfce
Mi się domyślnie NM zainstalował a mam Xfce.... Debian Sid.
kodama pisze:(...) nie mogę wygrzebać z pamięci żadnej sytuacji kiedy bym miał z nim jakieś problemy. (...)
Witaj w klubie. Także nigdy nie miałem z nim problemów. Też nie rozumiem ich plucia się na temat NM... Są gusta i guściki...
Awatar użytkownika
Menel
Member

wszystko zależy jak instalujesz system, ja instaluję sam system bazowy dostosowany bez żadnych iksów i innych pierdół z niezbędnymi sterami i potem sam sobie doinstalowuję ręcznie co mi potrzeba i nic mi się domyślnie nie instaluje..jakbym chciał gotowy system i nie miał ochoty/czasu na dłubanie to bym sobie postawił minta tego na debianie i miał wszystko out of box...;>

zresztą to i tak jeszcze nie jest to, najlepiej dostosowany system stawiać za pomocą deboostrap, wtedy wszystko tniesz pod siebie jak w archu..ale jest trochę roboty i dłubania przy tym..

co do nm to taki kombajn...mi w zupełności starcza wicd, jeszcze nigdy mi nie padł, nie zerwał sam z siebie połączenia itp, natomiast ze stabilnością nm, choć rzadko ale miałem czasami problemy..to samo tyczy się pulseaudio, dopóki chodziło bezawaryjnie było fajnie ale jak zaczęło się sypać i od czasu do czasu "świrować", poleciało natychmiastowo i już nigdy nie zostało przeze mnie zainstalowane...oczywiście to tylko moja opinia i każdy sobie używa tego co mu pasuje, jak piszesz są po prostu gusta i guściki po za tym to normalna sprawa, że u jednego program x chodzi bezawaryjnie u drugiego już nie koniecznie przecież nie każdy ma ten sam sprzęt, konfigurację ipt...

Żeby było jasne ja nic do tych programów nie mam, po prostu nie używam i trzymam się od nich z daleka..;>
ODPOWIEDZ