Witam.
Mam postawionego u siebie debiana z dwoma kartami sieciowymi eth0 i eth1. Chcę zrobić tak, że ustawiam na eth0 dostęp do internetu a eth1 był tylko jeśli padnie mi karta eth0, lecz z takim skutkiem, że eth1 ma taką samą konfigurację jak eth0.
Reasumując są dwie karty i jeśli jedna z nich padnie to druga działała bez obaw, że jakaś usługa mi przestanie działać.
Idzie coś takiego zrobić ?
Pozdrawiam
Dwie karty sieciowe - przekierowanie ruchu
- LordRuthwen
- Moderator
Zainstalowałem ten pakiet i nie bardzo to chce działać tzn. robi mi bonda (mod 6) ale jak wyłączę eth0 to łącze na eth1 jest tylko przez chwilę i już znika. Druga sprawa jak mam tego moda zrobionego to mogę się podłączyć pod debiana po SSH ale już apt-get upgrade nie zrobi i jest błąd "Nie udało się przetłumaczyć nazwy "http.debian.net" "
edit :
Udało mi się dojść czemu apt-get update / upgrade nie działa
ale dalej jak odłączę kabel od eth0 to ruch tylko przez 5 pakietów jest na eth1 a później znika.
edit2:
Ok, już wiem czemu internet mi znikał, na karcie sieciowej eth0 i eth1 musza być te same MAC adresy.
Jedna rzecz mnie martwi, jak eth0 jest podłaczone ale nie ma sygnału do bond przekierowuje na eth1 ale po 5-6 pakietach znów wraca do eth0 i tak w kółko, jest na to jakiś sposób?
edit :
Udało mi się dojść czemu apt-get update / upgrade nie działa

edit2:
Ok, już wiem czemu internet mi znikał, na karcie sieciowej eth0 i eth1 musza być te same MAC adresy.
Jedna rzecz mnie martwi, jak eth0 jest podłaczone ale nie ma sygnału do bond przekierowuje na eth1 ale po 5-6 pakietach znów wraca do eth0 i tak w kółko, jest na to jakiś sposób?