Jak zainstalowa

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
tomaszzegar

Jak zainstalować sterowniki w Debianie?

Post autor: tomaszzegar »

Jak zainstalować te sterowniki - https://01.org/linuxgraphics/downloads ? Nie pytać po co itd., bo nie chodzi o samą potrzebę posiadania takiego sterownika, tylko chcę się nauczyć pewnych rzeczy i chciałbym wiedzieć, jakim sposobem instaluje się takie sterowniki. Chciałbym też wiedzieć jak zainstalować stery NVIDIA, próbowałem sposobu chyba z forum dug czy coś takiego - za jednym razem po restarcie wyświetliło info po ang., że coś poszło nie tak i nie da się odzyskać systemu, a za drugim razem przed ekranem logowania pokazał się jakby terminal za całą listą napisów, gdzie w każdym wierszu po lewej stronie było na zielono w nawiasie [OK], jednak ekran logowania się nie pojawiał.
liske1
Beginner

Post autor: liske1 »

tam masz paczkę *.deb więc pobierasz ten pliczek i następnie wpisujesz:
dpkg -i nazwa_paczki
i potem patrzysz czy się coś zainstaluje czy nie. Jeżeli nie to napisze ci dlaczego, np. brakuje biblioteki takiej i takiej , a więc ty próbujesz coś takiego:
aptitude install nazwa_biblioteki
Następnie, znowu próbujesz z tym dpkg i jeżeli znowu coś nie działa to znowu instalujesz bibliotekę.
Jeżeli nie ma biblioteki w aptitude to szukasz jej na internecie do swojej architektury systemu i wersji i dystrybucji i instalujesz (też poleceniem dpkg -i )
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Po co ściągać sterowniki do karty intela z zewnętrznych źródeł, skoro one są zawarte w repozytorium?
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Poza tym obsługa kart graficznych Intela jest już w kernelu. od Kernela 3.13 i nowszego z żadną kartą Intelowską nie ma problemów nawet tymi najnowszymi. Kernel nowszy od 3.2 można uzyskać w Wheezym z oficjalnych backportów. Debian Jessie i Sid mają już kernele 3.14 i nowsze.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Na dniach 3.16 wejdzie do jessie i będzie to default kernel dla wydania jessie.
tomaszzegar

A wiesz może kiedy dokładnie wejdzie 3.16 do Jessie? Bo ostatnio na distrowatch zauważyłem, że SID ma już 3.16.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Jak będzie gotowe. Distrowatch ma czasami niekatualne albo pomylone numerki. Od dawna nie sprawdzam na distrowatch numerów wersji
tomaszzegar

A gdzie w ogóle mógłbym dostać najświeższe info na temat Debiana, np. o nowych wersjach pakietów?
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

tomaszzegar pisze:A wiesz może kiedy dokładnie wejdzie 3.16 do Jessie? Bo ostatnio na distrowatch zauważyłem, że SID ma już 3.16.
Za 5 dni.
kogoro

Post autor: kogoro »

No ciekawe, czy wejdzie. Nie wiem jak u innych, ale u mnie nie działa bumblebee i wifi. Jak weszły pierwsze "3.16", to miałem również problem z odmontowaniem zewnętrznych dysków.
ODPOWIEDZ