Aktualizacja i repo Debian - jak to zrobi
bez konsoli i jej znajomości na linuksie (a w szczególności na linuksie rasowym jakim jest debian) to można sobie pobrykać kilka miechów i wyrzucić kompa przez okno gdy nadejdą kłopoty i potknięcia, bo nic innego nie pomoże wtedy...;>
ps. chcesz się bawić w synaptica to polecam wydanie stabilne, na testingu a tym bardziej wymieszanym z innymi wydaniami wcześniej czy później się wyłożysz używając tego dziadostwa.,.
ps. chcesz się bawić w synaptica to polecam wydanie stabilne, na testingu a tym bardziej wymieszanym z innymi wydaniami wcześniej czy później się wyłożysz używając tego dziadostwa.,.
-
Posiadam GNOME. Synaptic był już po instalacji systemu i też zdarza mi się go użyć na zmianę z PackageKit, ale wolałbym coś lepszego, ładniejszego 
Menel pobrałem paczkę z ze strony, którą podałeś i otworzyłem ją programem GDebi, ale chwilę po rozpoczęciu instalacji program został zamknięty samoczynnie bez żadnej informacji.

Menel pobrałem paczkę z ze strony, którą podałeś i otworzyłem ją programem GDebi, ale chwilę po rozpoczęciu instalacji program został zamknięty samoczynnie bez żadnej informacji.
- marcin1982
- Moderator
Podaj wynik polecenia z terminala - jako root:
Kod: Zaznacz cały
dpkg -i /ścieżka/do/pobranej/paczki/nazwa.deb
tomaszzegar wszystko co jest na tej stronie możesz zainstalować menedżerem pakietów
przykładowo
druga sprawa, paczka jest dostępna tylko dla wydania stabilnego a masz bodajże testinga?...dodaj wpisy wydania stabilnego, spinuj, pociągnij zależności..
przykładowo
Kod: Zaznacz cały
apt-get install software-center
-
Wykonałem polecenie dpkg -i /ścieżka/do/pobranej/paczki/nazwa.deb i pokazała się ikona software center na górnym pasku, program zaczął mulić i rozpłynął się w powietrzu.
A gdy wykonałem polecenie apt-get install software-center konsola zwróciła wynik w postaci mniej więcej takiej - coś tam nie ma kandydata do instalacji.
A gdy wykonałem polecenie apt-get install software-center konsola zwróciła wynik w postaci mniej więcej takiej - coś tam nie ma kandydata do instalacji.
postaw sobie Debiana stable na początek to jest lepsze rozwiązanietomaszzegar pisze:Wykonałem polecenie dpkg -i /ścieżka/do/pobranej/paczki/nazwa.deb i pokazała się ikona software center na górnym pasku, program zaczął mulić i rozpłynął się w powietrzu.