Instalacja Debiana zawiesza si

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
Traveler

Post autor: Traveler »

Czyli złączyć dysk D z powrotem do dysku C i odpalić instalację debiana?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

to stracisz to co zapisane na tych dyskach jeśli tego gdzieś nie przeniesiesz z tych dysków. Jeśli połączysz C i D to gdzie znajdziesz miejsce na zainstalowanie debiana?
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Nie odpowiedziałeś, czy chcesz instalować na dysku D.
Awatar użytkownika
Traveler

Niestety, ale problem się nadal pojawia. Chciałbym go rozwiązać, jednak nie mam na to żadnego pomysłu. Zrobiłem kopię zapasową i usunąłem partycję D.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

No to powstało wolne miejsce gdzie zainstalujesz debiana. YTeraz wszystko na partycjach logicznych.
Tworzysz 3 partyvcje logiczne w tym miejscu na:
/
/home
swap

i wszystko.
Awatar użytkownika
Traveler

Poczytałem trochę na anglojęzycznych forach i okazało się, że w przypadku tego problemu pomagało wyciągnięcie pendrive przed skanowaniem dysków i nieuchronną zwiechą. Sposób pomogł, ale ja zrobiłem wtedy coś głupiego - w wolnym miejscu zrobiłem partycję podstawową. Poszedłem dalej, jednak system nie chciał się instalować, prawdopodobnie dlatego, że ponownie włożony pendrive nie mógł zostać odczytany. Wyłączyłem więc komputer i po ponownym uruchomieniu, zamiast wyboru systemów pojawił się komunikat:
PXE-E61: Media test failure, check cable
PXE-M0F: Exiting Broadcom
Musiałem przywrócić windowsa za pomocą recovery (nie miałem czasowo dostępu do innego komputera i możliwości stworzenia płytki instalacyjnej). Co było tego przyczyną?

EDIT: Teraz domyśliłem się, że bios nie mógł odczytać dysku twardego i leciał po kolei. Trochę się zniechęciłem, bo straciłem ze dwie godziny tylko po to, aby powrócić do punktu wyjścia. Co prawda planowałem już reinstall, ale wolałbym tego nie powtarzać na drugi dzień. Proszę o porady. :confused:
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Skoro debiana nie zainstalowałeś do końca to dlaczego liczyłeś, że wszystko będzie ok i uruchomi się GRUB z okienkiem wyboru systemów? :D

System nie chciał się instalować gdyż mogłeś popsuć coś w geometrii ustawień partycji MBR.
Skoro wyciągłeś medium instalatora więc tutaj też mogłeś popsuć instalacje. Bo z pendriva instalowałeś?
Awatar użytkownika
Traveler

Tak z pendrive. W przypadku, kiedy nie wyciągałem pendrive, instalacja się zawieszała. Dzisiaj spróbuję z płyty.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Traveler pisze:ponownie włożony pendrive nie mógł zostać odczytany
Prawdopodobnie nie został automatycznie zamontowany i wystarczyło go ponownie zamontować. Przed wyciągnięciem też wypadałoby go odmontować.
Możesz spróbować zrobić to jeszcze raz z tym wyciąganiem pendrive tylko tym razem odmontuj przed wyciągnięciem i po ułożeniu partycji ponownie podmontuj. Z płyty też warto spróbować.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

To jest takie nie dobre. To wyciąganie.. Pewne procesy w pamięci korzystają z instalatora na pendrive i nie wiem czy w trakcie wyciągnięcia pena nie zostają ubite.... I instalacja w takim przypadku może nie dojść do skuptu, bo ponowne wsadzenie pendriva nic już wtedy nie daje.

Jeśli masz możliwość instalacji z cd/dvd to spróbuj tej metody.
ODPOWIEDZ