Jakie to środowisko graficzne? Uzupełnij repozytoria, dodaj backporty: threads/1408-Wpisy-w-pliku-etc-apt-sour ... #post10079 i zaktualizuj system.
Jedno z poleceń na tych screenach jest ucięte, ale nie masz czasem dwóch kart graficznych? Wydaje mi się, że lepiej by Ci było na wersji testowej. Masz nowy komputer.
Konfiguracja Wi-Fi na Debianie [AzureWave AW-NB114H] - MSI GE70-2OE
Tak. Mam dwie karty graficzne. Już biorę się do roboty. I piszę czy działa.
Co do tego, że mam stable, to wkurzał mnie Windows bo nawet jak kilkałem przy instalacji programów, żebym nic innego mi się nie wrzucało to potrafił zawieszać się przy wyłączaniu. Ja chce kilka sekudn i mieć wyłączony system. Podobnie odpalony. Plus koniec z błędem explorer.exe...
Windows zostawie sobie tylko na gry.
P.S środowisko graficzne to GNOME.
Co do tego, że mam stable, to wkurzał mnie Windows bo nawet jak kilkałem przy instalacji programów, żebym nic innego mi się nie wrzucało to potrafił zawieszać się przy wyłączaniu. Ja chce kilka sekudn i mieć wyłączony system. Podobnie odpalony. Plus koniec z błędem explorer.exe...
Windows zostawie sobie tylko na gry.
P.S środowisko graficzne to GNOME.
Jeżeli masz 2 karty graficzne w technologii optimus, to powinieneś zainteresować się tym: https://wiki.debian.org/Bumblebee
Właściwie to mógłbym jeszcze zainstalować wersję non-stable, o ile ona jest bardziej stabilna niż Windows.
Bo teraz przy aktualizacji, wyświetlają mi się takie komunikaty:
A ten Bumblebee będzie działał lepiej na Non-Stable?
W zależności od odpowiedzi wrzucę może właśnie wersję non-stable. Ale taki Ubuntu np. to sypał mi tak błędami, że ho ho! :d Więc szukam czegoś stabilnego.
P.S Zgodnie z zaleceniami uzupełniłem repozytoria i zaktualizowałem system. Internet chodzi, zresztą właśnie pisze z Debiana, ale pojawiły się dwa nowe problemy:
1. Po starcie z tych dwóch pierwszych (nowych) bootowań gruba ładuje mnie do konsoli, i dopiero po kilku sekundach (automatycznie) ładuje mnie do panelu graficznego. Da się zrobić tak, żeby jak wcześniej ładowało mnie od razu do graficznego? Na Debianie, może działać tylko jedna z dwóch moich kart tzn. karta intela.
2. Kiedy wyłączam komputer, stopuje mnie na "System will restart now" or "System will shutdown now" i nic się nie dzieje.
Jak mógłbym to poprawić?
Bo teraz przy aktualizacji, wyświetlają mi się takie komunikaty:
Czy to, że zmieniło się bootowanie, nie zmienjszyło mi liczby repozytoriów, czy może powininienem korzystać z części repozytoriów niestabilnych?Stary
Stary
Stary
A ten Bumblebee będzie działał lepiej na Non-Stable?
W zależności od odpowiedzi wrzucę może właśnie wersję non-stable. Ale taki Ubuntu np. to sypał mi tak błędami, że ho ho! :d Więc szukam czegoś stabilnego.
P.S Zgodnie z zaleceniami uzupełniłem repozytoria i zaktualizowałem system. Internet chodzi, zresztą właśnie pisze z Debiana, ale pojawiły się dwa nowe problemy:
1. Po starcie z tych dwóch pierwszych (nowych) bootowań gruba ładuje mnie do konsoli, i dopiero po kilku sekundach (automatycznie) ładuje mnie do panelu graficznego. Da się zrobić tak, żeby jak wcześniej ładowało mnie od razu do graficznego? Na Debianie, może działać tylko jedna z dwóch moich kart tzn. karta intela.
2. Kiedy wyłączam komputer, stopuje mnie na "System will restart now" or "System will shutdown now" i nic się nie dzieje.
Jak mógłbym to poprawić?
wszystko zależy od tego jak będziesz użytkował system..Myślę, że w Twoim przypadku spokojnie możesz się zainteresować wersją testową (Jessie)..Za unstable na razie się nie bierz bo może Cię popalić na razie, trochę się zaaklimatyzuj i potem możesz działać bezpiecznie nawet na sidzie 
pokaż dpkg -l | egrep 'policy|polkit'

pokaż dpkg -l | egrep 'policy|polkit'
Proszę.
P.S Zauważyłem kolejny przypadek podczas wyłączania w nieskończoność komunikatytomek@Tomek-Laptop:~$ dpkg -l | egrep 'policy|polkit'
ii gir1.2-polkit-1.0 0.105-3 amd64 GObject introspection data for PolicyKit
ii libpolkit-agent-1-0:amd64 0.105-3 amd64 PolicyKit Authentication Agent API
ii libpolkit-backend-1-0:amd64 0.105-3 amd64 PolicyKit backend API
ii libpolkit-gobject-1-0:amd64 0.105-3 amd64 PolicyKit Authorization API
ii libsemanage-common 2.1.6-6 all Common files for SELinux policy management libraries
ii libsemanage1:amd64 2.1.6-6 amd64 SELinux policy management library
ii policykit-1 0.105-3 amd64 framework for managing administrative policies and privileges
ii policykit-1-gnome 0.105-2 amd64 GNOME authentication agent for PolicyKit-1
tomek@Tomek-Laptop:~$
Na Ubuntu miałem to samo z wyłączaniem. Czyżby ten sprzęt był Windows-only?#CPU 0 stuck for 22 seconds!
#CPU 3 stucks for 18 seconds!
tak jak pisał Rafal_F lepiej jak podbijesz do wersji testowej i ewentualnie jak będą jeszcze jakieś komplikacje najnowsze jajko zainstalujesz
usuń wszystkie wpisy jakie masz i uzupełnij listę repo dla jessie
/etc/apt/sources.list
i z rota:
usuń wszystkie wpisy jakie masz i uzupełnij listę repo dla jessie
/etc/apt/sources.list
Kod: Zaznacz cały
##podstawowe repozytorium
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
##uaktualnienia bezpieczeństwa
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
Kod: Zaznacz cały
apt-get update && apt-get upgrade && apt-get dist-upgrade
reboot
Po zrobieniu tego co pisał Menel, system w ogóle nie wstał, był czarny ekran, nawet konsoli nie było, zwiększanie jasności nie pomagało. Zrobiłem reinstall, tyle, że wersjii non-stable.
Loguje mnie w konsoli, muszę się zalogować ręcznie, potem mam:
- błędy nouveau
Stopuje ich szereg na:
P.S Błędy nouveau pojawiły się po raz pierwszy po tej akutualizacji z non-stable, może jest jakiś sposób żeby odaplić te sterowniki wi-fi, bez tej paczki, na wersji stable? Wtedy byłoby GIT!
(o ile się uda dźwięk skonfigurować i rozdzielczość)
P.S Może powinienem spróbować na anglojęzycznym forum debiana?
P.S 2 Z Ubuntu też miałem problemy, te CPU stuck for 22 seconds! i zamrażanie się ekranu, nic nie można było zrobić ;/ - ale odpalał. (choć gorzej niż Debian Stable)
Loguje mnie w konsoli, muszę się zalogować ręcznie, potem mam:
- błędy nouveau
Stopuje ich szereg na:
Czyli jest gorzej niż wcześniej xd Bo teraz nawet nie mam stabilnej konsoli z możliwością klepania poleceń.64, 319698 nouveau E [PFIF0] SUBFIF00: (unknown bits 0x00004000)
P.S Błędy nouveau pojawiły się po raz pierwszy po tej akutualizacji z non-stable, może jest jakiś sposób żeby odaplić te sterowniki wi-fi, bez tej paczki, na wersji stable? Wtedy byłoby GIT!

P.S Może powinienem spróbować na anglojęzycznym forum debiana?
P.S 2 Z Ubuntu też miałem problemy, te CPU stuck for 22 seconds! i zamrażanie się ekranu, nic nie można było zrobić ;/ - ale odpalał. (choć gorzej niż Debian Stable)