Nie uruchamiaj
Nie uruchamiają się programy z Menu->System->Administracja
Jak w temacie... chyba po jakiejś aktualizacji systemu (Debian Jessie Mate 1.6.0) przestały uruchamiać się programy z Menu->System->Administracja wymagające uwierzytelnienia z konta root. Nie pojawia się okno uwierzytelnienia, program się nie odpala. Jeśli uruchamiam je z palca jako root (menedżer plików, terminal) jest OK.
Co może być tego przyczyną ?
Co może być tego przyczyną ?
wpisy nie zostały zmienione.
po prostu brakło programu, który go uruchamia jako root, albo jakiejś jego części
Gdy chce odplalić terminal xfce4 jako root zapomocą gksu robię
po prostu brakło programu, który go uruchamia jako root, albo jakiejś jego części
Gdy chce odplalić terminal xfce4 jako root zapomocą gksu robię
Więc gdy braknie gksu lub jego części to się zastanów co się będzie działo. Podejrzewam, że otworzy się oko innego programu autoryzacji... Nie wiem jak mate wykorzystuje i jakich narzędzi używa, być może jest to właśnie gksu, które w jakiś sposób zostało uszkodzone.gksu /usr/bin/xfce4-terminal
Też tak podobnie jak TY porobiłem sobie iekktóre programy w plikach .desktop w ~./local/share/applications aby je za pomocą roota otwierać.
Jeszcze co mi przyszło na myśl z tą twoja stratą ustawień:
Ustawienia globalne są w /usr/share/applications,
Ustawienia lokalne w /home/user/.local/share/applications.
Jeśli wyedytowałeś pliki globalne to przy każdej reinstalacji danego programu ( czy to nowsza wersja, czy wersja stable z poprawionymi błędami) zostawały one podmieniane na nowe defaultowa wartość dla danego programu. Jeżeli edytowałeś je za pomocą edytora menu G2/mate trafiają one do katalogu lokalnego. Pliki z katalogu lokalnego przysłaniają globalne... Może straciłeś w jakiś sposób pliki lokalne i w ten sposób priorytet miały ustawienia globalne...
Ja tylko edytuje wszystko lokalnie.... One zostaja, globalne się nadpisują...
Jeszcze co mi przyszło na myśl z tą twoja stratą ustawień:
Ustawienia globalne są w /usr/share/applications,
Ustawienia lokalne w /home/user/.local/share/applications.
Jeśli wyedytowałeś pliki globalne to przy każdej reinstalacji danego programu ( czy to nowsza wersja, czy wersja stable z poprawionymi błędami) zostawały one podmieniane na nowe defaultowa wartość dla danego programu. Jeżeli edytowałeś je za pomocą edytora menu G2/mate trafiają one do katalogu lokalnego. Pliki z katalogu lokalnego przysłaniają globalne... Może straciłeś w jakiś sposób pliki lokalne i w ten sposób priorytet miały ustawienia globalne...
Ja tylko edytuje wszystko lokalnie.... One zostaja, globalne się nadpisują...