Witam.
Ostatnio zainteresowałem się wirtualizacją. Mam kilka pytań do osób, które mają doświadczenie w wirtualizacji (dotyczy serwerów).
Wirtualizacja jest mi potrzebna do instalacji na jednej fizycznej maszynie dwóch systemów (odseparowanie dwóch usług ze względów bezpieczeństwa oraz łatwości przenoszenia pomiędzy maszynami fizycznymi np. w przypadku awarii fizycznego serwera) oraz do wirtualizacji serwera uruchomionego w tradycyjny sposób.
Dużo czytałem o samej wirtualizacji i porównaniach xen/kvm ale nie jestem zdecydowany, którą metodę wybrać (bardziej skłaniam się do kvm). Wiem, że Ubuntu i RedHat zainwestowało w kvm (domyślny sposób wirtualizacji). Czy ktoś mógłby napisać czego używa i dlaczego takie właśnie rozwiązanie? (chodzi mi o te dwie metody).
Wiem, że "wdrożenie" wirtualizacji prawidłowo powinno wyglądać następująco:
a) instalacja na serwerze czystego systemu np. Debian,
b) instalacja kvm/xen,
c) utworzenie wirtualnej maszyny i instalacja systemu.
Ale co w przypadku, jeśli mam zainstalowany system w tradycyjny sposób i chciałbym przejść na wirtualizację?
Przykład: serwer: Xeon X3430 @ 2.40GHz, 8GB, 2x1TB w RAID1, trzy partycje
Wiem, że wirtualne maszyny (w przypadku kvm) ze względów wydajności powinno się instalować na fizycznej partycji (nie pliku obrazu), jak w tym przypadku sobie poradzić? Mam 3 partycje, wszystkie zajęte, nie mogę wyłączyć serwera na dłużej.
Czy jest w ogóle sens na nowym serwerze dedykowanym instalować dwie maszyny wirtualne - jedna na stronę firmową a drugą na bazy danych klientów i aplikacje dedykowane? Czy może lepiej będzie kupić tańszy serwer dedykowany i hosting?
Czy znacie może jakieś dobre poradniki, jak się zabrać do wirtualizacji kvm? Krok po kroku, tworzenie maszyn wirtualnych w środowisku tekstowym?
Jeśli zdecyduję się na wirtualizację na nowym serwerze dedykowanym to zainstaluję Debiana 64bit. Co prawda znalazłem poradnik, jak zainstalować kvm ale nie rozumiem jak się tworzy wirtualne maszyny? Chciałbym móc na wirtualnej maszynie zainstalować Debiana z płyty iso.
Jak podzielić dysk na serwerze dedykowanym, zakładając, że będę miał 2 wirtualne maszyny, 3 partycje, 1 na system główny i po 1 partycji na wirtualne maszyny?
Czy w codziennej pracy odczuwa się narzut wirtualizacji (wydajność). Czy wirtualizowanie systemu (apache, mysql, postgresql) ma sens? Czy takie rozwiązanie nie będzie wolne?
Witaj.
KVM nie znam, ale o innych mogę co nieco napisać.
Jak chodzi o wirtualizację i serwery dedykowane to trochę źle do tego podchodzisz, jeśli nie masz jeszcze wykupionego serwera to wykup taki, który ma zainstalowany odpowiedni system, tu bym Ci polecił VMWare ESXi albo XenServer.
Z ich poziomu możesz w zasadzie tylko tworzyć maszyny i nic więcej. Nie zapomnij o wykupieniu dodatkowych adresów.
Jak chodzi o takie rozwiązanie to problemów z wydajnością nie odczujesz a raczej nie powinieneś odczuć, ja w każdym razie nie odczuwam.
A co do Twojego pytania o hosting: ja bym brał hosting i tańszy serwer, jak nie potrzeba Ci całej maszyny na stronę to po co ma się marnować?
Serwer dedykowany chcę wykupić w atman.pl (https://eco.atman.pl/) - po prostu mają same pozytywne opinie, a ja nie mogę sobie pozwolić na większe przestoje (naczytałem się sporo o innych firmach np. ovh). Tańsza maszyna to tylko 30zł taniej miesięcznie - a dobrego hostingu poniżej 30zł nie znajdę (chyba).
O dodatkowych adresach IP pamiętam.
Przy okazji mam inne pytanie. Mam wykupioną domenę mojadomena.pl.
Chciałbym wydelegować domenę no na adres 1.2.3.4 a wszystkie subdomeny na 2.3.4.5
Jak do tego najlepiej podejść? (zakładamy, że mam serwer dedykowany z dwoma maszynami wirtualnymi)?
Znajdziesz, ale to zależy pod jakie obciążenie, jeśli pod jedną stronę firmową, która nie generuje wielkiego ruchu to za mniej jak 30 zł znajdziesz, w razie czego napisz PW bo nie będę tutaj polecał.
1.2.3.4 mojadomena.pl
1.2.3.4 www
2.3.4.5 subdomena
2.3.4.5 [url]www.subdomena[/url]
itd.
poczekać aż się przeładuje i ma działać. Jak nie potrzebujesz żeby działało z www to pomiń te rekordy.
Polecam freedns.42.pl działa świetnie od lat - ja nawet nie wiem jak się binda konfiguruje.
Jarod pisze:Serwer dedykowany chcę wykupić w atman.pl (https://eco.atman.pl/) - po prostu mają same pozytywne opinie, a ja nie mogę sobie pozwolić na większe przestoje (naczytałem się sporo o innych firmach np. ovh). Tańsza maszyna to tylko 30zł taniej miesięcznie - a dobrego hostingu poniżej 30zł nie znajdę (chyba).
Zależnie od ilości miejsca znajdziesz hosting od 50 zł/rok, tu różnicę widzę znaczącą
Też nie będę reklamował
Jarod pisze:
O dodatkowych adresach IP pamiętam.
Chwali się
Jarod pisze:
Przy okazji mam inne pytanie. Mam wykupioną domenę mojadomena.pl.
Chciałbym wydelegować domenę no na adres 1.2.3.4 a wszystkie subdomeny na 2.3.4.5
Jak do tego najlepiej podejść? (zakładamy, że mam serwer dedykowany z dwoma maszynami wirtualnymi)?
A możesz mi powiedzieć jaki jest tego cel? Przecież na jednej maszynie możesz postawić więcej niż jedną stronę.
Ale jeśli tak chcesz to tak jak napisał bieluch, z tą różnicą, że możesz dać po prostu:
Wiem, że na jednej maszynie mogę uruchomić więcej niż jedną stronę. O delegację pytam się tylko w przypadku gdybym stronę miał na vps, a aplikację na innym serwerze (dedykowanym).
Co myślicie o ofercie atman.pl https://eco.atman.pl/ a dokładnie o
Eco L 2013 429 zł