Jakie jest wasze zdanie? czy to jest zupełnie bezpieczne? Mogę tak za każdym razem przeprowadzać aktualizację, czy może lepiej używać tej komendy z rozwagą (tzn tylko wtedy, gdy jest jakiś problem z zależnościami i zostaną zatrzymane jakieś pakiety do aktualizacji)?
upgrade uaktualnia tylko zainstalowane pakiety, nic nie usuwa, nie instaluje nowych. Pakiety które nie mogą być zaktualizowane bez usunięcia lub instalacji dodatkowych zostają zatrzymane w obecnych wersjach.
dist-upgrade jeżeli to konieczne usunie zbędne pakiety lub zainstaluje dodatkowe aby spełnić zależności.
Manual radzi zachować ostrożność podczas używania dist-upgrade.
Więcej w man aptitude
Ja na codzień używam upgrade. Gdy pojawią się pakiety zatrzymane robię dist-upgrade.
Codziennie używam dist-upgrade i nie mam żadnych problemów. Używam sida więc musze tylko zwracać uwagę aby nie usunąć czegoś potrzebnego (możliwe jeśli w repozytoriach chwilowo nie ma wszystkich wymaganych pakietów)
darkwater pisze:Używam sida więc musze tylko zwracać uwagę aby nie usunąć czegoś potrzebnego (możliwe jeśli w repozytoriach chwilowo nie ma wszystkich wymaganych pakietów)
Mam przez to rozumieć, że w Lenny raczej nie ma mozliwości, że się coś pokrzaczy?
samo sie nie "pokrzaczy" - przecież w trakcie dist-upgrade pokazuje liste plików do zainstalowania, uaktualnienia i usunięcia - wystarczy zobaczyć czy np. nie próbuje usunąć całego kde. inna sprawa że w lennym takie sytuacje nie powinny sie zdarzyć.
O widzisz właśnie o to mi chodziło !! Czy mogę śmiało, w ciemno robić dist-upgrade. Myślałem, źe jeżeli coś się usunie, to nie bez przyczyny i zostanie zastąpione czymś lepszym i w ogóle nie warto czytać co ma się upgradować, bo aptitude wie co robi. Będę więc używał dist-upgrade ostrożniej (będę czytał o czym do mnie rozmawia), tym bardziej, że nie do końca wiem, co jest bardzo ważne, a co nie (no jakby mi chciał Kde wywalić to bym akurat jeszcze zakumał).