Instalowanie aplikacji z tar.bz2 oraz tworzenie aktywatorów

Ogólne pytania dotyczące systemu
adrian_134

Instalowanie aplikacji z tar.bz2 oraz tworzenie aktywatorów

Post autor: adrian_134 »

Witam!

Jestem świeżym użytkownikiem Debiana, wczoraj zainstalowałem ten system, zdecydowałem się na wersję testową i mam pytanie odnośnie instalowania aplikacji oraz tworzenia aktywatorów do tych aplikacji.

Ściągnąłem spakowany program (plik tar.bz2 ) rozpakowałem go. I teraz pytanie, czy ten rozpakowany katalog z programem powinien znaleźć się w jakimś systemowym katalogu? Aktualnie jest w /home/Programy to jest mój katalog. Chciałbym utworzyć skrót na pulpicie i w menu do tego programu, więc tworzę aktywator o takim kodzie:

Kod: Zaznacz cały

[Desktop Entry]
Name=Sublime
Comment=Edytor tekstu 
Exec=nautilus /home/kewin/Programy/Sublime2/sublime_text
Icon=/home/kewin/Programy/Sublime2/Icon/32x32/sublime_text.png
Type=Application
Categories=Application
Nazywam go sublime.desktop i pytanie gdzie go umieścić? W jakim katalogu? Aktualnie jest w katalogu /home/Pulpit ale skrót mam tylko do katalogu, w którym jest aplikacja a nie do aplikacji, jak zrobić żeby po kliknięciu na aktywator uruchomiła mi się aplikacja? Takiego aktywatora nie mogę dodać do menu ulubionych aplikacji, pytanie dlaczego?

Druga sprawa to jak zrobić aby ten program był możliwy do wyszukania/był dodany do "spisu zainstalowanych" programów, krótko mówiąc gdy wcisnę (środowisko graficzne GNOME ), podgląd oraz programy to tam mam spis programów, i chciałbym żeby mój się tam znalazł.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Globalnie dla wszystkich użytkowników/usr/share/applications

Lokalnie dla użytkownika ~/.local/share/applications

tar.bz2 nigdy nie zostanie dodany do spisu zainstalowanych paczek, bo nie jest paczką/programem Debiana tylko zewnętrznym jakiś tam archiwum.

Nie wiadomo czy to paczka z programem binarnym (już zbudowanym do użytkowania), czy to źródła programu do skompilowania.

Myślenie windowsowe to nie tutaj.
ODPOWIEDZ