Damn Small Linux konfiguracja ez-ipupdate

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
seple

Damn Small Linux konfiguracja ez-ipupdate

Post autor: seple »

Witam was serdecznie i zwracam się do was z prośbą o pomoc techniczną. Na wstępie też uprzedzę ze to mój pierwszy kontakt z Linuxem dlatego proszę tu was o wyrozumiałość.

Chciałabym na starym komputerze uruchomić serwer ftp i http, na początku zainstalowałam DSL na moim starym komputerze gdyż najbardziej on się nadaje pod ten serwer. Edytowałam menu.lst i botlocal.sh tak aby szybko uruchamiał się na starcie z Monkey WEB i BetaFTP zawarte już w tym linuxie.
Niestety od tygodnia mam wielki problem z konfiguracją ez-ipupdate pod dyn.pl a google mi tu nie podpowiada żadnym prostym tutorialem. Opisze wam jak umiem najprościej co zrobiłam: Więc po pierwsze skopiowałam folder do katalogu

Kod: Zaznacz cały

/usr/local/bin/
ale gdy wpisuje w konsoli roota

/usr/local/bin/ez-ipupdate -c
z przełącznikiem konsola odpowiada nie ma takiego folderu. Dlatego więc wpisuje

/usr/local/bin/ez-ipupdate
potem gdudip, hasło, domenę, i pojawia mi się odpowiedz

"fault segmentation"
Oczywiście loguje się jako administrator i już nawet odblokowałam wszystkie porty w ruterze pod neostradą.
Bardzo was proszę o pomoc.

Edycja: Z tego co się doszukałam ez-ipupdate nie działa za NATem? A może znacie jakieś działające klienty za NATem? Błagam was pomóżcie mi abym w końcu mogła udostępnić ftp i http w sieci.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Bo to powinnaś ustawić na routerze neostrady i przekierować odpowiednie porty, tyle.
seple

W pierwszym poście już to opisałam ze porty odblokowałam nawet włączyłam DMZ na serwer i to nic nie daje ez-ipupdate dalej wywala błąd
"fault segmentation"
Napisz coś jeszcze raz taką czcionką jaka tu była to będę po prostu usuwał takie posty.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Nie zrozumiałaś - ustaw DDNS na routerze i przekieruj porty, DDNS działa dla adresów publicznych, koniec.
seple

ddns w ruterze nedgare 2200 jest tylko dyndns, który jest płatny a ja chcę mieć domenę w dyn.pl bezpłatnym. Czego tu nie rozumiesz?
Porty są dobrze przekierowane bo na windowsie działa tylko na tym linuxie nie chce działać. Dlatego dałam informację, że kilient ez-ipupdate nie działa o czym świadczy wyskakujący komunikat:

fault segmentation
Możliwe, że inny klient by zadziałał bo tego wersja binarna również nie działa.

A na czcionkę drogi Panie Moderatorze Ci nic nie poradzę standardowo taka mi się tu włącza na Maxthonie wiec to jedynie kwestia waszego ustawienia forum.[/color][/size]
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Zapoznałaś się z tą instrukcją? http://dyn.pl/index.php?id=instal
Stwórz plik konfiguracyjny, zmodyfikuj go i zapisz tak jak napisali na stronie. Oprócz loginu i hasła powinnaś też ustawić swój interfejs sieciowy. Skoro łączysz się po lanie z rooterem, pewnie będzie to eth0, ale upewnij się wpisując jako root:

ifconfig
Po tym wszystkim spróbuj testowo w konsoli wpisać:

/usr/local/bin/ez-ipupdate -c /etc/ez.conf
i zobacz czy zadziała.
ODPOWIEDZ