Zapasowe

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
modrih

Zapasowe łącze - areo2

Post autor: modrih »

Witam!
Posiadam zainstalowany system Debian na małym serwerze typu ITX. Komputer znajduje się w lokalizacji gdzie nie mam możliwości zastosowania Internetu kablowego – muszę bezprzewodowy. Nie przeszkadza mi to, że będę za NAT-em. Nie chcąc wplątywać się w umowy a jednocześnie mając nieograniczony transfer – zdecydowałem się na Aero2. Wszystko by było dobrze pomijając fakt, że Aero rozłącza się co godzinę, na okres minimum 10 sekund. Chciałbym aby łącze było w miarę niezawodne, dlatego pomyślałem sobie (ze względu, że nie wymagana jest duża przepustowość) aby zastosować usługę FailOver – czyli jak jedno łącze padnie to korzystamy z drugiego – jak drugie to próbujemy z pierwszego. Po prostu dwie karty aero. Chciałbym aby czas wykrywania był w miarę szybki – więc chyba będzie trzeba wysyłać sygnał ping do kogoś, co sekundę?

I teraz mam dwa rozwiązania:
  1. Zakupić sprzęt i zrobić to fizycznie (ruter, dwa rutery 3G, 2 modemy 3G USB).
  2. Zrobić to na Linuksie – koszt to jedynie 2 modemy USB.
Są nawet rutery z dwoma USB lub nawet od razu z gniazdami na kartę SIM, ale ze względu że są to niezbyt popularne produkty – to ich cena jest wysoka. Natomiast spotykane i tanie rutery mają 1 USB, no i WAN.

Czy polecacie zestawić taką konfigurację na Debianie bez sprzętu zewnętrznego? Czy to będzie w ogóle możliwe bez użycia wirtualizacji kolejnego systemu?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Sprawdź czy da się ustawić bonding na interfejsach innych niż eth...Tak na szybko spradziłem i znalazłem ifenslave , które powinno umożliwić spięcie takich interfejsów w bonding...reszta to już czysta zabawa, żeby zadziałało.
hucul
Beginner

Post autor: hucul »

Zrobienie tego z aero będzie trochę trudniejsze niż się wydaje. Póki co będzie zapewne działać ale już niedługo po każdym rozłączeniu będzie trzeba wpisać kod captcha aby się połączyć. http://www.spidersweb.pl/2013/05/darmow ... aero2.html
ODPOWIEDZ