Postfix + Squirrelmail

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
janiewiem

Postfix + Squirrelmail

Post autor: janiewiem »

Mam prosbe, czy moglby ktos napisac jak postawic postfixa razem ze squirrelmailem? Probowalem wczoraj to zrobic, ale zawsze znajdowalem jakis problem - a to nie tworzyl sie katalog Maildir, a to znow postfix nie odbiera poczty z zewnatrz, a to wysyla tylko do lokalnych uzytkownikow... Podobnie ze squirrelmailem, wyslalem kupe testowych wiadomosci i ANI JEDNA nie znalazla sie w folderze INBOX squirrelmaila. I naprawde, nikt nie moze mi powiedziec, ze nie GOOGLOWALEM. Robilem to dotad az zabraklo mi sil i musialem isc spac. Bede bardzo wdzieczny za pomoc, bo dzisiaj mam ostatni dzien kiedy moge zalozyc ten serwer poczty, wiec bardzo mi na tym zalezy :/ A nie mam juz pomyslu jak zintegrowac ze soba te dwa potwory.
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

Pokaż pliki konfiguracyjne postfixa i napisz jak masz zorganizowaną pocztę.
janiewiem

Mam serwer na Liveboxie, przekierowalem na routerze port 143 na adres tego serwera, zainstalowalem Squirrelmail i Postfixa apt-getem, zainstalowalem courier IMAP, w katalogu usera uzylem makemaildir.courier, zeby utworzyc katalog Maildir, poczte da sie wysylac, chociaz niektore listy baaardzo dlugo siedza w mailq. Natomiast niestety nie da sie odbierac poczty spoza sieci (lokalne dostarczanie poczty dziala). Wysylam na przyklad maila z wp.pl, z o2.pl, z gmaila i zaden nie dochodzi. Dodatkowo maile w ogole nie dochodza na gmail - sa po prostu nie dopuszczane do ich serwerow.

Serwer stoi na Neo 1Mbit, host chata.homeip.net jest zarejestrowany na DynDNSie, i serwer www,ftp i ssh dzialaja na nim wysmienicie. A oto main.cf postfixa:

Kod: Zaznacz cały

# See /usr/share/postfix/main.cf.dist for a commented, more complete version

# Debian specific:  Specifying a file name will cause the first
# line of that file to be used as the name.  The Debian default
# is /etc/mailname.
myorigin = /etc/mailname

daemon_directory = /usr/lib/postfix
#mail_name = costam

#nazwa mojego kompa
myhostname = calucipher  
mydestination = $myhostname, chata.homeip.net

smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Debian/GNU)
biff = no

# appending .domain is the MUA's job.
append_dot_mydomain = no

# Uncomment the next line to generate "delayed mail" warnings
#delay_warning_time = 4h

# TLS parameters
smtpd_tls_cert_file=/etc/ssl/certs/ssl-cert-snakeoil.pem
smtpd_tls_key_file=/etc/ssl/private/ssl-cert-snakeoil.key
smtpd_use_tls=yes
smtpd_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtpd_scache
smtp_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtp_scache

# See /usr/share/doc/postfix/TLS_README.gz in the postfix-doc package for
# information on enabling SSL in the smtp client.

#myhostname = chata.homeip.net
alias_maps = hash:/etc/aliases
alias_database = hash:/etc/aliases
#mydestination = $myhostname, localhost.$mydomain

mynetworks = 127.0.0.0/8, 192.168.1.0/28
mailbox_command = /usr/bin/procmail
mailbox_size_limit = 51200000
message_size_limit = 51200000
#mail_spool_directory = /var/spool/mail
recipient_delimiter = +
inet_interfaces = all
home_mailbox = Maildir/
giaur
Member

Post autor: giaur »

Dodatkowo maile w ogole nie dochodza na gmail - sa po prostu nie dopuszczane do ich serwerow
Jezeli masz domene na DynDns, to wiekszosc serwerow nie dopusci twoich maili, albo ewentualnie od razu wrzuci je do spamu - chyba ze odbiorca ma twojego maila w swojej ksiazce adresowej na serwerze.

Wiem, bo sam mam serwer mailowy na takiej domenie - z interii otrzymuje na przyklad komunikat "Usługa chwilowo niedostepna" i maile nie dochodza, na gmailu i yahoo od razu laduja w folderze "Spam". Chyba tylko tlen dopuszcza normalnie wiadomosci z takiej domeny (u mnie mine.nu).

Z postfixem mozna sie bawic, jezeli chcesz sie czegos nauczyc, ale jezeli nie chce ci sie z tym szarpac, to polecam taki serwerek: http://smallsrv.com/ - wszystko w jednym, na tym postawilem serwer email w 5 minut ;-) Dodajesz uzytkownika, podajesz DNS-a tepsy i zakres IP uprawnionych do łączenia z serwererm w konfiguracji i serwer juz dziala - a wszystko przez WebAdmin (nie musisz dlubac w zadnych plikach konfiguracyjnych). Proste jak w Windows :-)
janiewiem

Czyli rozumiem ze DynDNS powoduje to, ze maile nie beda dostarczane dla wielu serwerow, i nie da sie tego obejsc, stosujac domeny zarejestrowane tam? W takim razie chyba moj serwer pocztowy mija sie z celem. Ale dlaczego w takim razie poczta nie dochodzila do mnie, kiedy na przyklad wysylalem maila z wp i o2?
giaur
Member

Post autor: giaur »

Dokladnie, nie da sie tego obejsc, dlatego ze taka domena jest czesto uzywana przez spamerow i wiekszosc serwerow jest "nadgorliwa" od razu zakladajac ze wiadomosc z takiej domen y to spam.... tak przynajmniej wynika z moich doswiadczen. Na yahoo nawet zaznaczalem, ze ta wiadomosc to NIE SPAM, a i tak maile lecialy do foldewru ze spamem :/

Wiec nie radze uzywac tej domeny do wysylania jakichs waznych maili typu allegro albo wysylanie CV, bo moze sie zwyczajnie okazac ze serwer odrzucil twojego maila - no ale zawsze mozesz sprawdzic to w logach.

Nie wiem, czy to wlasnie bylo przyczyna w twoim przypadku, moze jak nie dochodza do ciebie to masz cos zle skonfigurowane (a raczej na pewno, bo w przeciwna strone powinno dzialac).

Tylko uprzedzam na zapas, bo moze nie miales o tym pojecia :-)
ODPOWIEDZ