architektura i oprogramowanie

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
kuba_g

architektura i oprogramowanie

Post autor: kuba_g »

Witam

Mam 2 pytania

1. Mam procesor Pentium D 64 bitowy- instrukcje EM64T ale zainstalowałem debiana AMD64 poniewaz nigdzie nie widziałem wersji dla debiana na EMT64T... jest taka czy wersja amd obsługuje to i to?

2 pytanie

Kod: Zaznacz cały

dpkg -i '///home/kuba/kadu_0.5.0-1_i386.deb' ;echo RESULT=$?
dpkg: błąd przetwarzania ///home/kuba/kadu_0.5.0-1_i386.deb (--install):
 architektura pakietu (i386) nie zgadza się z architekturą systemu (amd64)
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 ///home/kuba/kadu_0.5.0-1_i386.deb
RESULT=1]
czy na debianie amd64 mozna instalowac 32 bitowe obrogramowanie?? na innuch dystrybucjach mozna było
Lorenzo
Beginner

Post autor: Lorenzo »

ad1. AMD64, EM64, x86_64 to określenie tej samej architektury.
ad2. Musisz zrobić 32b chroota
kuba_g

rozumiem ze w przypadku debiana to okreslenie tej samej architektury bo oolnie sie one roznia... nawet w jadrze jest zaznaczone ze to cos innego , nieznacznie ale sie roznia

a co do punktu 2 to niezbyt rozumiem
mikmik
Beginner

Post autor: mikmik »

i386 to jest tak jak by inaaczej 32 bitowy... wiec musisz inna wersje tego programu wyczaic
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

mikmik pisze:i386 to jest tak jak by inaaczej 32 bitowy... wiec musisz inna wersje tego programu wyczaic
Nie musi, bo można instalować pakiety 32-b na amd64, przykład jest tutaj: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1377

I nie trzeba korzystać z chroota, bo sam z niego nie korzystałem :) Ale żeby mieć lepszy porządek w systemie, zacznę właśnie go używać.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

kuba_g, jaki program 32 bitowy Ty chcesz zainstalować? bo jeśli kadu, to masz je w repo w wersji 64 bitowej.
kuba_g

Hmmm jaki??

To tak... o kadu sie juz dowiedziałem :) ale chciałem sobie zainstalowac openoffice z ux.pl - nie da sie

32 bitowego mplayera- nie da sie

Iceweasela 32 bitowego- nie da sie

itd itp

jasne moze są oprócz tego chroota sposoby na instalowanie tego, nie twierdze ze nie ale jednak pod debianem to jest uciazliwe. Pon suse nie było tyle problemów z instalowaniem choćby opery a repo można było dodwać także 32 bitowe.

Dystrybucje po coś zmieniłem to jasne. Myslałem ze system pakietów jest lepszy- i jest ale przy debianie to aż żałuje się że się ma 64 bit. Nawet Vista instaluje bez plucia się o nic 32 bitowe aplikacje.

A jak bedzie z Cedegą i grami?? nie wiem nie sprwdzałem jeszcze. Kupiłem sobie orygiinalną i jednak chciałbym żeby działała
ODPOWIEDZ