Witam.
Od blisko 2 lat, próbuję przesiąść się na Linuksa. Przy każdej próbie, jedno mnie odstrasza - instalacja sterowników do mojej karty graficznej.
Obecnie po zainstalowaniu najnowszego Debiana i sterowników otwartych (bo tylko takie mogę mieć), wydajność sprzętu nie jest zadowalająca. Mam renderowanie 3D i wszystko powinno być prawidłowo. Generowałem xorg.conf. Postępowałem zgodnie z wieloma poradami z tego i innych for (czy jak to się odmienia). Niestety nic. Teraz po raz pierwszy zakładam temat, bo ręce mi już opadają.
Glxgears pokazuje +/- 50FPS. Flash się tnie, że szkoda gadać. Gra torcs to klatkowanie (raz na 5-10s). Dodam, że nawet przeglądanie internetu jest trudne. Nie wiem co źle robię. Instalowałem paczki mesa, mesautils itp. niestety bez skutku.
2GB RAM
2.8GHz celeron
radeon x600
Pomóżcie proszę. Chciałbym zostać na Linuksie, bo w gry nie gram, a edytor tekstu i GIMP mi wystarczą, chociaż jakieś filmy z YouTube, też bym pooglądał.
Z góry dziękuję za poświęcony czas.
Ati Radeon x600 - otwarte sterowniki
W jaki sposób oceniasz wydajność?
Usuń xorg.conf, nie jest potrzebny.
Pakiet:
zainstalowany?
Podaj więcej informacji: threads/5676-Przeczytaj-zanim-cokolwiek-napiszesz!
Usuń xorg.conf, nie jest potrzebny.
Pakiet:
Kod: Zaznacz cały
firmware-linux-nonfree
Podaj więcej informacji: threads/5676-Przeczytaj-zanim-cokolwiek-napiszesz!
Wydajność oceniam na podstawie:
xorg.conf usunąłem. Po instalacji pakietu firmware-linux-nonfree wzrosło do 200FPS. Ale poza tym wynikiem nie widać żadnej różnicy w działaniu. Torcs (gra) bardzo się tnie, jak już napisałem. YouTube, tak w miarę możliwie, w HD nie pooglądam.
Może jeszcze jakieś pomysły?
Może podajcie co zainstalować jeśli chodzi o otwarte sterowniki, może coś pominąłem.
glxgears -50FPS
Może jeszcze jakieś pomysły?
Może podajcie co zainstalować jeśli chodzi o otwarte sterowniki, może coś pominąłem.
comodsuda, przejrzyj dokładnie:
threads/12771-Zak%C5%82adaj%C4%85c-tema ... #post81406
i uzupełnij informacje bo na podstawie tego co przedstawiłeś to nawet wróżka nie udzieli ci pomocy.
threads/12771-Zak%C5%82adaj%C4%85c-tema ... #post81406
i uzupełnij informacje bo na podstawie tego co przedstawiłeś to nawet wróżka nie udzieli ci pomocy.
lspci -n
/var/log/Xorg.0.log